Duyuru

Rehn: Makedonya'nın bu yıl AB üyelik müzakereleri için yeşil ışık alması zor

Makedonya

  /   468   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Olli Rehn Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Avrupa Komisyonu'nun Makedonya'nın üyelik süreciyle ilgili olarak Kasım ayı başında hazırlayacağı ilerleme raporunda, Üsküp ile katılım müzakerelerinin başlatılmasının tavsiye edilme olasılığının düşük olduğunu söyledi.

(AFP, Euobserver, MIA, Makfax - 20/10/08)

photo

AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Olli Rehn AFP'ye verdiği demeçte, "Şu anda bana ne sekiz şart ne de dokuzuncu -ki o da seçimler- yerine getirilmiş gibi görünüyor." dedi. [Getty Images]

AB'nin genişleme sorumlusu, AK'nin ülkenin üyelik süreciyle ilgili yapacağı kritik bir değerlendirme öncesinde 20 Ekim Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Makedonya'nın 27 üyeli blokla katılım müzakerelerini başlatma tarihi alabilmek için AB üyeliği için gerekli reformları uygulama çabalarını hızlandırması gerektiğini söyledi.

Olli Rehn AFP'ye verdiği demeçte, "Değerlendirmemizi 5 Kasım'da yapacağız, ancak şu anda katılım müzakerelerini başlatmayı tavsiye etmenin zor olacağına inanıyorum." dedi.

Mart ayında AK, Makedonya'nın Aralık 2005'te resmi AB aday statüsü kazanmasından bu yana beklediği katılım müzakerelerini başlatmak için yerine getirmesi gereken sekiz kriter belirledi.

Söz konusu hedefler arasında ülkenin İstikrar ve Ortaklık Anlaşması kapsamında verdiği bütün sözlerin düzgün şekilde tutulması ve siyasi partiler arası diyaloğun ilerletilmesi yer alıyor. AB ayrıca "polis yasası ve yolsuzlukla mücadele mevzuatının uygulanması, yargı ve kamu idaresi sisteminde reform yapılmasının yanı sıra istihdam politikasında ve iş ortamını iyileştirme amaçlı tedbirler alınması yönünde" de çağrıda bulundu.

Rehn, Haziran ayındaki parlamento seçimlerine şidet ve sindirme olaylarının gölge düşürmesi sonrasında Eylül ayında dokuzuncu kriter olarak özgür ve adil seçimleri öne sürdü. Yetkili, Makedonya'nın seçimlerde gözlenen devam eden eksiklikleri gidermesi gerektiğini de vurguladı.

AFP tarafından Pazartesi günü kaydedilen sözlerinde Rehn, "Şu anda bana ne sekiz şart ne de dokuzuncu -ki o da seçimler- yerine getirilmiş gibi görünüyor." dedi.

Yetkili Makedonya'yı, "yargı ve idari reformlarını iyileştirmeye" ve seçimleri "bütün uluslararası ve Avrupa normlarına" uygun şekilde yürütebileceğini kanıtlamak için gereken adımları atmaya da çağırdı.

Rehn, Makedonya'nın Yunanistan ile arasında 17 yıldır devam eden isim anlaşmazlığını AB üyelik yolundaki bir başka önemli engel olarak da tanımladı.

Yunanistan, kendi topraklarındaki Makedonya bölgesi üzerinde potansiyel toprak iddialarına sıçrama tahtası olarak kullanılabileceğini öne sürerek, kuzey komşusunu anayasal ismi olan "Makedonya Cumhuriyeti" olarak tanımayı reddediyor.

Nisan ayında, Yunanistan Makedonya'ya NATO'ya katılım davetiyesi gönderilmesine engel olmuş ve isim anlaşması çözülmeden Üsküp'ün AB üyeliğine ilişkin her türlü girişimini engelleyeceği konusunda da uyarmıştı.

Makedonya'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı İvica Bocevski Pazartesi günü yaptığı açıklamada, gelecek ay başında yayınlanacak AK raporu sonrasında AB katılım sürecinin "daha yoğun bir şekilde ilerlemesini" beklediğini söyledi.

Makedon MIA haber ajansının haberine göre, Bocevski ve Karadağlı mevkidaşı Gordana Curoviç aynı gün Podgorika'da yapılan görüşmeler sonrasında ortak bir bildiri yayınlayarak Brüksel'i Batı Balkan ülkelerinin AB üyeliğine ilişkin net talimatlar belirlemeye çağırdılar.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
 

 

  

Yorumlar