Duyuru

Analistler: Balkan ve Baltık AB ülkeleri mali yardım istemede sıraya girebilirler

Dünyadan Haberler

  /   286   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

Analistler, Macaristan'dan sonra Bulgaristan, Estonya, Letonya ve Romanya'nın IMF yardımı talep edecek sonraki ülkeler olabileceği görüşündeler.

(Wall Street Journal, Wall-Street.ro - 30/10/08; Reuters, Bloomberg, AP, AFP, USA Today, Stratfor, Mediapool, Sofia Echo, IMF - 29/10/08)

photo

Uzmanlar, küresel kriz sona ermediği takdirde bir Baltık ülkesi veya AB üyeleri Bulgaristan ve Romanya'nın yardım kuyruğundaki bir sonraki ülkeler olabileceği görüşündeler. [Getty Images]

Önde gelen kurumlar Macaristan'a yönelik dev bir kurtarma paketini onaylarken, analistler 29 Ekim Çarşamba günü Bulgaristan, Romanya ve Baltı ülkelerinin küresel mali krizin etkisinden korunmak isteyecek sonraki ülkeler olabileceği görüşündeler.

IMF, AB ve Dünya Bankası, Macaristan'ın krizden etkilenen ekonomisini tekrar rayına sokmasına yardım etmek için toplam 20 milyar avro yardım yapabileceklerini açıkladılar. IMF 17 aylık bir standby düzenlemesi kapsamında 12,5 milyar avro sağlarken, AB ve Dünya Bankası sırasıyla 6,5 milyar avro ve 1 milyar avro katkı sağlayacaklar.

IMF İdari Müdürü Dominique Strauss-Kahn, anlaşmanın "yatırımcı güvenini geri getirme" ve Macar finans piyasalarının son haftalarda yaşadığı stresi hafifletme amaçlı olduğunu söyledi.

Macaristan'ın reel GSYİH'sı 2006 yılındaki %3,9'dan 2007'de %1,3'e düştü. Büyük bir bütçe açığı ve büyüyen borçlarla kuşatılmış durumdaki Macar para birimi ve borsası, küresel krizden en kötü etkilenenlerden biriydi.

Yardım programı kapsamında, Macaristan'ın ülkenin mali sürdürülebilirliğini geliştirme ve mali sektörü güçlendirme amaçlı bir dizi tedbiri hayata geçirmesi gerekiyor.

Kurtarma paketi, krizin dünyaya yayılmaya başlamasından bu yana açıklanan en büyük mali paket.

Analistler Çarşamba günkü sözlerinde, son yıllarda kaydettikleri güçlü ekonomik büyüme seviyelerine rağmen Bulgaristan, Estonya, Letonya ve Romanya'nın "kıyıda oldukları" ve IMF yardımında sıradaki ülkeler olabileceklerini söylediler.

Capital Economics EMEA ekonomisti Neil Shearing, "Bence IMF'nin buraya çağrılması zaman meselesi." dedi.

Bulgaristan'da, bankalar levanın olası değer kaybından korkarak son haftalarda mortgage borçlanmalarını kısıtlama yoluna gittiler. Analistler ülkenin cari hesap açığını tehlikeli seviyede yüksek kabul ediyorlar.

Bu haftanın başlarında, kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's Romanya'nın borç notunu "berbat" seviyesine düşürmesine karşın, Bükreş'teki yetkililer bu aşamada IMF'den yardım isteme gereği görmediklerini söylediler.

Ülke merkez bankası genel müdür yardımcısı Cristian Popa, "Değerlendirmeler için IMF ile hâlâ görüşüyoruz." dedi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar