Duyuru

UNMIK: Bölünme önerisi ileri sürülmedi

Kosova Haberleri

  /   372   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

UNMIK sözcüsü, Belgrad ile Priştine arasındaki görüşmelerde görevli BM elçisinin Kosova'nın etnik toplumlar arasında bölünmesini önermediğini söyledi. Bu arada, Kosovalı bir düşünce örgütü de kuzeydeki duruma çözüm bulma amaçlı bir plan öne sürdü.

Southeast European Times için Priştine'den Blerta Foniki-Kabaşi'nin haberi – 29/10/08

photo

Kosova Siyasi Araştırmalar ve Kalkınma Enstitüsü, etnik gerginlik, siyasi belirsizlikler ve ekonomik çöküntünün kuzey Kosova'daki dengesizliğe katkıda bulunduğunu ileri sürdü. [AFP]

Kosova'daki BM misyonu, Belgrad ile Priştine arasın müzakerelerde görevli BM elçisi Andrew Ladley'nin Kosova'nın "idari açıdan bölünmesine" yönelik bir öneri üzerinde çalıştığını yalanladı.

UNMIK sözcüsü Alexander Ivanko 28 Ekim Salı günü yaptığı açıklamada, elçinin kendisine ait hiçbir öneri ileri sürmediğini söyledi. Ivanko, elçinin görevinin yalnızca bazı konulardaki iletişimi hızlandırmak olduğunu belirtti: mahkemeler, polis, gümrük, ulaştırma, altyapı ve kültürel ve dini mirasın korunması.

Ivanko, "Yalnızca Belgrad ve Priştine'ye danışmanlık yapıyor ve diyaloğa yardımcı olmaya çalışıyoruz." dedi.

Hafta başında basında çıkan haberlerde, Ladley'nin idari bölünme fikrini Belgrad'ın UNMIK'in yerini almakta olan AB polis ve yargı misyonu EULEX'i kabul etmesini sağlama yolundaki bir adım olarak ileri sürdüğü belirtildi. Kosovalı temsilcilerin Cuma günü Ladley ile yaptıkları toplantıyı terk ettikleri bildiriliyor.

Kosova Başbakanı Haşim Taki ve Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu'nun her ikisi de EULEX'in ön şartlar olmaksızın Kosova topraklarının tamamında görevlendirilmesi gerektiği konusunda ısrar ediyorlar. Bu arada Salı günü, Mitrovica Belediye Başkanı Bayram Recepi UNMIK'i etnik toplumlar arasındaki bölünmüşlüğünü sürdüren kentteki paralel Sırp yapılarını kapatmada daha fazla kararlılık göstermeye çağırdı.

Recepi, "Bu yapılar, Slobodan Miloseviç'in en yakın ortaklarından biri tarafından yönetilen Sırbistan içişleri bakanlığı tarafından desteklenen suç gruplarıdır." dedi.

Bu arada Kosova merkezli bir düşünce örgütü de, kuzey Kosova'da Sırp nüfusun yoğunlukta olduğu bölgelerdeki durumu çözme amaçlı "Ahtisaari Plus" adı verilen kendi planını sundu. Kosova Politika Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (KIPRED), uluslararası kurumların bölünmeyi engellemek istiyorlarsa bir an önce harekete geçmeleri gerektiği konusunda uyardı.

KIPRED'in önerisinde kuzey için bir serbest ekonomi bölgesi ve Mitrovica'nın kuzeyi ve güneyinin yanı sıra Zvecan için özel bir yatırım bölgesi içeren bir ekonomi paketi öngörülüyor.

Bundan önce, EULEX kuzeyde görev alarak hukukun üstünlüğünü sağlayacak. Bunu da Sırp paralel yapılarının dağıtılması ve bir polis varlığı oluşturulması izleyecek. Düşünce örgütüne göre, durumun daha kötüye gitmesini önlemek için tüm bunların Mart veya Nisan 2009'dan önce yapılması gerekiyor.

KIPRED, yavaş konuşlanmanın AB misyonunun itibarını zedelediği konusunda da uyardı. "EULEX'in tam olarak faaliyete geçmeden hem Arnavutlar hem de Sırplar açısından yararsız bir misyon haline gelme riski söz konusudur." diyen örgüt, UNMIK'ten yetki ve sorumluluk devrinin şimdiye kadar sahada gerçekleştirilmediğini de ekledi.

Pazar günü KFOR, kuzey Kosova'ya Avusturya ve Almanya'dan 650 asker gönderdi. Bu arada geçtiğimiz hafta da, ABD ve AB arasında Amerika'nın EULEX'e katılımını öngören ve ABD'nin böyle bir AB operasyonuna ilk kez katkı sağlayışı olan bir anlaşma imzalandı.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
 

 

  

Yorumlar