Duyuru

Tadiç: Yazılı Garanti Olmadan EULEX Konusunda Anlaşma Olamaz

Sırbistan

  /   424   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  


 

 

Sırbistan Başkanı Boris Tadiç, öne sürdüğü şartlarının saygılandığına dair güçlü bir garanti almadığı takdirde, Sırbistan’ın EULEX’in sistemleşmesiyle oydaş olmayacağını ifade etti.

 

Sırbistan’ın “Tanjug” haber ajansına verdiği demeçte Başkan Tadiç, EULEX’in sistemleşmesine ait Sırbistan tarafından ortaya atılan önkoşulların Avrupa Birliği üst düzey yetkililerinin verdikleri demeçlere göre kabul edildiğini, ancak şimdiye kadar herhangi bir yazılı garantinin alınmadığını belirtti.

Sırbistan Başkanı Boris Tadiç demecinin devamında, Kosova’da uluslararası sivil varlığın yapılanmasıyla ilgili Sırbistan’ın Avrupa Birliği ile değil, sadece Birleşmiş Milletler ile müzakere ettiğini de ileri sürdü.

Tadiç, bu müzakerelerin olduğu gibi, ( BM Güvenlik Konseyinin görev süresi olması, statüye karşı neutrel kalması ve Ahtisari planını uygulamaması ) gibi EULEX sistemine ait üç ön koşul söz konusu olunca henüz tamamlanmadığını, aynı zamanda BM Genel Sekreterinin de önerdiği altı nokta ile ilgili bir gelişmenin olmadığını hatırlattı.

Avrupa Birliğine entegre olması için  Sırbistan’ın  Kosova bağımsızlığını tanıması gerektiği söylemleri de eleştiren Başkan Tadiç, Sırbistan’ın bu çeşit şartlandırma ile asla oydaş olmayacağını ve Kosovasız Avrupa Birliğine girmeyeceğini, çünkü  Belgrat’ın hiçbir zaman geçmeyeceği bir kırmızı çizginin olduğunu vurguladı.

  Editör : Kosova Haber 

  

Yorumlar