Duyuru

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Topi: Kosova Bağımsızlığı Geriye Döndürülemez Bir Gerçektir

Arnavutluk Haberleri

  /   380   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 


 

 

T.C. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşen Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi, Kosova'nın, egemen, bağımsız ve özgür bir ülke olduğunu belirterek, Kosova gerçeğinin geriye döndürülemez bir gerçek olduğunu vurguladı.


 

Topi ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü'ndeki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

 

Ankara'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek ve konukseverliği için Cumhurbaşkanı Gül'e teşekkür ederek sözlerine başlayan Topi, "Ankara, geleneksel ve güncel ilişkilerin mükemmel olduğu dost bir ülkenin başkentidir" dedi.

 

Topi, TBMM'nin dün Arnavutluk'un NATO üyeliği protokolünü onayladığını, Cumhurbaşkanı Gül'ün de protokolü huzurunda imzaladığını kaydederek, Gül'e ve milletvekillerine teşekkür etti. Topi, Arnavutluk'un Kuzey Atlantik İttifakına entegrasyonu yolunda Türkiye'nin verdiği desteğe de teşekkür etti ve bu desteği "tutarlı ve ısrarlı" olarak niteledi. İki ülkenin savunma alanındaki işbirliğine de değinen konuk Cumhurbaşkanı, şöyle konuştu:

 

"Türkiye'nin son yıllarla Arnavutluk'a verdiği sürekli yardım ve destek sayesinde, Arnavutluk kendisini NATO'ya daha yakın hissetmektedir. Kuşkusuz ki, Türkiye Arnavutluk için stratejik bir ortaktır."

 

Cumhurbaşkanı Gül'le yaptığı görüşmede, ikili ve bölgesel ilişkiler ve uluslararası konular hakkında aynı görüşleri paylaştıklarını vurgulayan Topi, Arnavutluk'un Avrupa Atlantik yolu konusunda kararlılığını ifade ettiğini de bildirdi. Arnavutluk Cumhurbaşkanı, "Eminiz ki, önümüzdeki yılda, Arnavutluk tam NATO üyesi olacaktır. Adım adım her ay, her yıl AB üyeliği konusunda da ilerlemeler kaydetmekteyiz" dedi.

 

Topi, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere özel bir önem verdiklerini de kaydederek, Arnavutluk'taki Türk yatırımlarının değerinin son üç yılda dört kat arttığını vurguladı. İki ülkenin gelecek dönemde daha yakın işbirliğinde bulunacağı konusundaki umudunu da dile getiren Topi, Arnavutluk'un birçok alanda iyi kaynaklara sahip bir ülke olduğunu ve altyapı, eğitim, sağlık gibi alanlarda da iki ülke arasındaki işbirliğinin güçlendiğini bildirdi.

 

İki Cumhurbaşkandan Kosova'ya Özel Önem

 

Gül'le yaptıkları görüşmede bölgenin durumunu da ele aldıklarını belirten Topi, Kosova'nın 17 Şubat'ta bağımsızlığını ilan etmesinin hemen ardından Türkiye'nin Kosova'nın bağımsızlığını tanımasından dolayı Gül'e özellikle teşekkür ettiğini ifade etti. Balkanlarda yeni bir jeopolitik durum olduğuna dikkati çeken konuk Cumhurbaşkanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Kosova, egemen, bağımsız ve özgür bir ülkedir, Avrupa Atlantik yoluna yönlendirilmiş bir ülkedir. Kosova'nın olabildiğince daha fazla ülke tarafından tanınması konusunda Cumhurbaşkanı Gül'le mutabakata vardık."

 

"Hiçbir Senaryo Kosova'nın Parçalanmasına Yol Açmayacaktır"

 

Türkiye'nin diğer ülkelere yönelik çabalarından dolayı da Cumhurbaşkanı Gül'e teşekkür ettiğini belirten Topi, EULEX misyonunun Kosova'ya yerleşmesi, Ahtisaari planının en kısa sürede gerçekleştirilmesinin gerekliliği görüşünü de paylaştıklarını ifade etti.

 

"Kosova gerçeği geriye döndürülemez bir gerçektir. Nereden gelirse gelsin, hiçbir senaryo Kosova'nın parçalanmasına yol açmayacaktır" diyen Arnavutluk Cumhurbaşkanı Topi, bugünkü Kosova liderlerinin, azınlıklara ve demokrasiye saygı göstererek, en yüksek iletişim standartlarını uyguladıklarını belirtti. Topi ayrıca, Balkan ülkelerinin Avrupa Atlantik yoluna gitmesi ve aralarındaki ilişkileri güçlendirmesinin önemine dikkati çekti.

 

"Türkiye'nin Güvenlik Konseyi Üyesi Olması Dünya Barışına Bir Katkı"

 

Türkiye'nin 2009-2010 BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesinden dolayı da Gül'ü tebrik ettiğini ifade eden Topi, bu üyeliğin dünya barışının ve demokrasinin tesisinin yanı sıra iki ülkenin yararına da olacağına inandığını kaydetti.

 

Cumhurbaşkanı Gül'ü Arnavutluk'a davet ettiğini ve Gül'ün de bu daveti kabul ettiğini söyleyen Topi, gelecek yılın ilkbaharında Gül'ün ülkesini ziyaret edebileceğini belirterek, "Biz de iki ülke ilişkilerinin gelişmesine büyük katkıda bulunan Türkiye Cumhurbaşkanı dostumun Arnavutluk'a gelmesinden memnuniyet duyacağız" diye konuştu. (AA,Cihan,Zaman)


  Editör : Kosova Haber
 

 

  

Yorumlar