Duyuru

Bush: NATO Adriyatik Tüzüğü ülkeleri hakkında tarihi kararını verecek

Dünyadan Haberler - Dünyadan Haberler

  /   363   /   01 Ocak 2014, Çarşamba

 Yazdır

  

BÜKREŞ, Romanya -- NATO zirvesi 2 Nisan Çarşamba günü Bükreş'te start alırken, ABD Başkanı George W. Bush İttifakın üç Batı Balkan ülkesi -Arnavutluk, Hırvatistan ve Makedonya- hakkında tarihi bir karar vereceğini söyledi. Üç ülke, birlikte Adriyatik Tüzüğü olarak bilinen grubu oluşturuyor. Bush konuşmasında, "ABD bu ülkeleri bu ülkelerin davet edilmesini güçlü bir şekilde desteklemektedir." diyerek şöyle devam etti: "Bu ülkeler zorlu bir reform süreci başlatmış ve gelişen özgür toplumlar yaratmışlardır. NATO'ya katkıda bulunmaya hazırdırlar ve halkları da NATO'nun getirdiği güvenliği hak etmektedirler."

Ancak Makedonya'nın umutları Yunanistan ile arasında uzun zamandır devam eden isim anlaşmazlığını çözmediği takdirde suya düşebilir. Atina, bu konuda anlaşma sağlanmadığı takdirde komşusunun üyelik hedefini engellemek için veto yetkisini kullanacağını açıkladı. Salı günü, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni hükümetin konuyla ilgili olarak bir karara vardığını söyledi.

Bükreş'teki zirve NATO tarihinin en büyük buluşması. 26 ülkenin liderlerinin yanı sıra Barış için Ortaklık programının 23 üyesinin hepsi de temsil edilecek. (Mediafax, Rompres, Hotnews.ro - 02/04/08; AFP, Realitatia, Dnevnik, BalkanWeb, Telegrafi - 01/04/08)
 

  

Yorumlar