Duyuru

UNMIK: Sırp polisinin Kosova'daki varlığı yasadışı

Kosova Haberleri - Kosova Haberleri

  /   504   /   01 Ocak 2014, Çarşamba

 Yazdır

  


  UNMIK sözcüsü Aleksander İvanko geçtiğimiz hafta yaptığı basın açıklamasında, geçtiğimiz hafta Sırp yargı çalışanları işlerine geri dönme talebiyle Mitrovica'daki mahkeme binasına zorla girdiklerinde içeride Sırp polis memurlarının olduğunu söyledi.

UNMIK polisinin göstericileri tutuklayıp onları Priştine cezaevine sevk etmeye hazırlandığı sırada, Kosovalı Sırplarla uluslararası misyon üyeleri arasında çatışmalar meydana geldi. Çıkan olaylarda Ukraynalı bir polis memuru hayatını kaybetti ve yaklaşık 200 kişi yaralandı.

Ivanko, "Geçen hafta da söylediğim gibi, elimizde mahkeme binasında MUP'de [Sırbistan İçişleri Bakanlığı] görevli memurlar olduğuna dair somut kanıtlar var." dedi.

Ayrıca, Priştine merkezli Koha Ditore gazetesinin Pazartesi günü bildirdiğine göre, Kosova İçişleri Bakanı Zenun Payaziti Kosova Polis Teşkilatı'nın (KPT) kendisine "Sırbistan'dan paralel güvenlik yapılarının" Kosova'da var olduğuna dair bilgi verdiğini söyledi.

Gazete 26 Mart'tan sonraki beş gün boyunca kimliği açıklanmayan UNMIK kaynaklarından edinilmiş ve Kosova'da Sırbistan İçişleri Bakanlığı ve Sırp gizli polisine bağlı en az on ofis ve paralel mahkemeler bulunduğunu ileri süren belgeleri gösterdi.

Ancak Ivanko'nun açıklaması ve gazete haberlerine karşın, UNMIK Polis Komiseri Yardımcısı Jim Lias uluslararası polisin elinde Kosova'da MUP karakolları olduğuna dair bir kanıt olmadığını söyledi.

Lias Cuma günü Sırp enklavı Caglavica'da yaptığı konuşmada, "Burada, (Kosova'da) yalnızca Kosova Polis Teşkilatı'nın karakolları var. Elinizde kanıt varsa polise gönderin, onlar da soruşturma yürütsünler." dedi.

KPT temsilcisi Reşat Maliki, Priştine'de Arnavutça dilinde yayınlanan gazetelerde çıkan bu yöndeki iddiaları da yalanladı.

Maliki, "Paralel yapılar tarafından kullanılan tesisler hakkında elimizde bilgi yok. Bugüne kadar bize böyle bir bilgi verilmedi ve sadece UNMIK ve KPT tarafından kullanılan tesislerin farkındayız." dedi.

Cumartesi günü, Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç Kosova'da MUP yetkilileri olduğuna dair iddiaları şiddetle yalanladı.

Tadiç önümüzdeki ay yapılacak genel seçimler öncesinde "Avrupalı bir Sırbistan için" adlı kampanyasının açılış konuşmasında, "Kosova 1999 yılından önce MUP için çalışmış insanlar yaşıyor ve daha önce de yaşadıkları için orada yaşamak için her türlü hakları var. Onları kendi evlerinden kimse kovalayamaz." dedi.

Cumhurbaşkanı, Kosova'da Sırp polisi olmasının Sırbistan'ın da uygulamak istediği 1244 sayılı Kararın ciddi bir ihlali olacağını da belirtti.

Kosova, Tadiç ve Başbakan Vojislav Kostunica'nın partilerini karşı karşıya getiren kampanyanın da odak noktası. 16 Mart'ta, Kostunica'nın yakın yardımcılarından Kosova Bakanı Slobodan Samarciç UNMIK'e Kosova'daki Sırplar ve Arnavutların işlevsel açıdan bölünmesine ilişkin bir öneri sundu. Tadiç Samarciç'i UNMIK'e gizlice "Kosova'nın fiili bölünmesini" önermekle suçladı.

Ancak Samarciç, Kosova'nın bölünmesini asla savunmadığını ve cumhurbaşkanının kendisini haksız yere suçladığını söyledi. Bakan, "Boris Tadiç'in bir yanda Sırplar ve Arnavutlar arasında işlevsel bir bölünmeyle diğer yanda Kosova'nın parçalanması arasındaki farkı bilmemesi kendi sorunudur." dedi.

BM belgeyi değerlendirmeye devam etmekle birlikte henüz yanıt vermedi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
 
 
 

  

Yorumlar