Duyuru

Jeremiç: Sırbistan Kosova'yı AB'ye tercih eder

Sırbistan

  /   451   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

BELGRAD, Sırbistan -- Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç 11 Aralık Perşembe günü yaptığı açıklamada, ülkesinin AB üyeliğiyle "toprak bütünlüğü meselesi" (Kosova sorunu) arasında bir seçim yapmak durumunda kalması halinde, Sırbistan'ın AB'ye "hayır" diyeceğini söyledi. Parlamentonun dışişleri komitesine seslenen Jeremiç, AB entegrasyonu ve Sırbistan'ın Kosova üzerindeki egemenliğini sürdürme mücadelesinin iki ayrı mesele olduğunu belirtmekle birlikte, Sırbistan'ın iki meselenin örtüşmesi halinde başka seçeneği olmayacağını kaydetti.

Öte yandan Perşembe günü, Phillipe Meuiner başkanlığında Fransız milletvekillerinden meydana gelen bir heyet Belgrad'ı ziyaret etti. Meunier, kendisi ve diğerlerinin Hollandalı mevkidaşlarını Sırbistan'ın İstikrar ve Ortaklık Anlaşması'nın onaylanmasının kaçak savaş suçları zanlısı Ratko Mladiç'in yakalanmasına bağlamaya son vermeye ikna etmeye çalışacaklarını söyledi.

Bu arada Çarşamba günü, Bosna-Hersek'teki (BH) Yüksek Temsilci Miroslav Lajcak Belgrad'ı ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Boris Tadiç Lajcak'a, Dayton Barış Anlaşması'nın bir garantörü olarak Sırbistan'ın BH'nin toprak bütünlüğü ve AB entegrasyon sürecini net bir biçimde desteklediğine dair güvence verdi. Lajcak da, Sırplar, Müslümanlar ve Hırvatlar arasında son dönemde gözlenen sert söylem göz önüne alındığında Belgrad'ın BH'de istikrarı desteklemek için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini söyledi. (FoNET, Beta, B92, AFP, Radio Srbjia, BalkanInsight, Emportal, Serbianna.com - 11/12/08) SETIMES 

  

Yorumlar