Duyuru

Rehn: AB adayları reformları uygulamaya devam etmeli

Dünyadan Haberler

  /   225   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Olli Rehn Pazar günü yaptığı açıklamada, Türkiye ve AB üyelik umutları besleyen diğer Güneydoğu Avrupa ülkelerinin onlara üyelik yolunda ilerlemelerine olanak sağlayacak reformları uygulamaya devam etmeleri gerektiğini söyledi.

(Zaman, Blic - 22/12/08; Reuters, Hürriyet, Beta, B92 - 21/12/08; AFP, DPA, Euobserver - 19/12/08)

photo

AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Olli Rehn daha fazla Balkan ülkesinin AB üyelik başvurusunda bulunmasını istiyor. [Getty Images]

AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Olli Rehn 21 Aralık Pazar günü Türkiye'yi, bir gün Birliğe katılmayı gerçekten istiyorsa iç sorunlarının üstesinden gelip önümüzdeki birkaç ay içinde reform çabalarını hızlandırmaya çağırdı.

Reuters'e konuşan Rehn, "Önümüzdeki yıl, Türkiye'nin AB üyelik perspektifi hakkında ciddi olup olmadığı hakkında önemli bir turnusol testi olacak." diyerek şöyle devam etti: "Türkiye'nin şimdi vites yükseltip reformları tekrar ciddi şekilde sürdürmesini bekliyoruz."

Türkiye'nin aylardır yaşadığı siyasi bölünmeler AB üyeliği için gerekli reformlarda bir yavaşlamaya yol açtı.

Rehn Reuters'e verdiği demeçte,"Türk toplumunun daha laik ve daha dindar yaşam tarzlarına ilişkin yaşadığı ikilemlerin farkındayım." diyerek şöyle devam etti: "Türk toplumunun bir anlaşma sağlaması şarttır."

AB, Türkiye ve Hırvatistan ile katılım müzakerelerini Ekim 2005'te başlattı. Ancak Zagreb Ankara'da daha hızlı bir ilerleme gösterdi.

Türkiye, AB'nin müzakerelerde biri serbest sermaye dolaşımı diğeri de bilgi toplumu ve medya konusunda olmak üzere iki fasıl daha açmayı kabul ettiği Cuma günü ufak bir adım atmayı başardı. Ülke bugüne dek gerekn 35 faslın sadece bir tanesini şartlı olarak kapatmayı başarabildi.

Ancak Rehn, ilerlemenin devamı için Ankara'nın başta anayasa reformunun yanı sıra ifade özgürlüğü ve din ve dil hakları gibi alanlardaki AB şartlarını yerine getirmede olmak üzere çok daha güçlü reform çabaları göstermesi gerekeceğini de kaydetti.

Genişlemeden sorumlu komisyon üyesi, "Türkiye, ne kadar erken olursa o kadar iyi, fakat en geç Mart (yerel) seçimlerinden sonra reformları tamamen sürdürmelidir." dedi.

Rehn, AB'ye üyelik umutları besleyen diğer Güneydoğu Avrupa ülkelerinin de mali ve ekonomik krize rağmen gereken reformları uygulamaya devam etmeleri gerektiğini de vurguladı. Komiser, diğer Balkan ülkelerinin resmi üyelik başvurusunda bulunma konusunda Karadağ'ı izleme olasılıklarının yüksek olduğunu ifade etti. Ancak Rehn, potansiyel başvuru sahiplerini "ikna edici bir reform sicili" göstermedikçe bu adımı atmamaları konusunda da uyardı.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar