Duyuru

Guantanamo tutuklusu: Bana Bosna'daki İslami hareketi sordular

Bosna Haberleri

  /   568   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

DÜNYA BÜLTENİ


ABD tarafından serbest bırakılan ve Bosna'ya gelen Cezayirli üç Guantanamo tutuklusundan Mustafa Iyd, ABD'lilerin kendisini suçlandığı konularda sorgulamadıklarını ancak hep Bosna'daki İslami faaliyetlerle ilgili sorular sorduklarını açıkladı. 

Bosna'daki Cezayirliler, Amerikan kuvvetlerine karşı saldırılarda bulunmak için Afganistan'a gitmeyi planladıkları iddiasıyla tutuklanıp Bosna'dan Guantanamo'ya götürülmüşlerdi. 

Bosna'ya geldikten sonra gazetecilere konuşan Mustafa Iyd Idir, "Suçlandığımız konularda hiç sorgulanmadık. Afganistan hakkında hiçbir soru sormadılar. Sadece Bosna'da faaliyet gösteren İslami örgütler hakkında sorular sordular. Hiç bir şey yapmadığım halde dünyanın en kötü yerinde yıllarımı harcadım" şeklinde konuştu. 

Ekim 2001'de Bosna'da tutuklandıktan üç ay sonra Bosna'daki mahkeme tarafından suçsuz bulunmasına rağmen Küba'daki Amerikan askeri üssü olan Guantanamo'ya gönderilen altı kişiden biri olan Idir, hapishane yıllarında tedaviye ihtiyacı olmasına rağmen bunun reddedildiğini söyleyerek tutuklu kaldığı sırada kırılan parmağını gösterdi. 

38 yaşındaki Idir, çok soğutulmuş bir depoda ince giysilerle dört ay kalmaya zorlandığını da kaydetti.

Diğer tutukluların uzun süreler ya tamamen karanlık ya da tamamen aydınlatılmış ortamlarda bırakıldıklarını söyleyen Cezayirli tutuklu Idir, "Her dakika işkence vardı. İşkenceye uğrayanların terörist olup olmaması önemli değildi. Müslüman olanlara en büyük saldırı, çevrelerine Kur'anların atılması, dinlerine küfürler edilmesi veya namaz kılarken hakaretler yapılmasıydı" diye konuştu.

ABD savunma bakanlığı ise Idir'in suçlamalarını inkar etti. Sözcü Jeffrey Gordon, "Bütün tutuklulara insani davrandık. Son yıllarda gözaltı merkezlerinde 12 büyük denetleme yapıldı. Hiç birinde işkence ile ilgili bir bulguya rastlanılmadı." iddiasında bulundu.

Bilgisayar mühendisi olan Iyd Idir, gözaltına alındıktan sonra doğan oğlunu ilk kez serbest bırakıldıktan sonra bu hafta gördü. Sık sık dövüldüğünü söyleyen Iyd Idir, Amerikan doktorların askerlere mahkumların en hassas nerelerine vurmaları gerektiğini gösterdiklerini de özellikle vurguladı.

Gazetecilere konuşurken üç oğlu ve Bosnalı eşi dışarıda kalan Iyd Idir, konuşmasında Amerikan ordusunu suçlamadı veya Amerikalılardan nefret ettiğini söylemedi. 

Cezayirli tutuklu, "Onlar, kendilerine emredilenleri yerine getirdiler. Bizden nefret etmiyorlardı fakat komutanlarının verdikleri emirleri yerine getiriyorlardı" dedi.

Kaynak: Reuters 

  

Yorumlar