Duyuru

Arnavutluk'un aklama yasası: iyi ve kötü yönleri

Arnavutluk Haberleri

  /   527   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

Arnavutluk hâlâ komünist dönemde işlenmiş suçlarla hesaplaşıyor. Ancak bazıları bu süreçte yeni adaletsizlikler yapılmasına karşı uyarıyorlar.

Southeast European Times için Balkanblogs'dan derleme -- 20/02/09

photo

Muhalefet, Başbakan Sali Berişa'yı yasayı yolsuzluk davaları üzerinde çalışan yetkilileri uzaklaştırmakta kullanmakla suçluyor. [Getty Images]

Aralık ayında geçirilen bir yasa uyarınca, bütün devlet memurlarının komünist dönem gizli servisleriyle işbirliği yapıp yapmadıkları belirlenmek üzere soruşturmadan geçirilmeleri gerekiyor. Sosyalistlerin liderliğindeki muhalefet partileri söz konusu tedbiri eleştirerek Başbakan Sali Berişa'yı bunu yolsuzluk davaları üzerinde çalışan yargı yetkililerini görevden uzaklaştırmak için bahane olarak kullanmakla eleştirdiler.

AB, ABD ve İngiltere de aklama yasasını eleştirdiler. İngiltere Büyükelçisi Fraser Wilson geçtiğimiz günlerde Şkodra'ya yaptığı bir ziyarette bunu Arnavutluk'un AB üyeliği önünde bir engel olarak nitelendirdi. Arnavut blogcular arasındaki tartışma kızışırken, her bir taraf diğerinin niyetini sorguluyor.

Shekulli sitesinde yazan Vasilinga Vlora, yasanın bu kadar gecikmesinin garip olduğunu düşünüyor. "Sali Berişa eski komünist savcıların cezalandırılmasına bu kadar ilgi duyuyorsa arşivleri geçişten hemen sonra açmış olmalıydı, ama açmadı. Arşiv meselesi başı zora girdiği zaman ortaya çıktı." diyor.

Bu yorum üzerine yazan Zamira da "Dosyaları diledikleri gibi değiştirmek için zamanları oldu." diyor.

Ancak Mark, Sosyalistlerin de aklama sürecini engellemek için kendi nedenleri olduğunu düşünüyor. "Solun dosyaların açılmasına neden karşı olduğu açıktır." diyen yazar şöyle devam ediyor: "Bu siyasi sınıf eski zihniyetleri ve suçlarından temizlenmedikçe ilerleyemeyiz."

Iliriada sitesinde yazan Neni55, uluslararası örgütlerin itirazlarına karşı çıkıyor. Yazar kızgın bir edayla, "Yabancıların müdahale etmeye hakları yok. Cellatlar hakkındaki üzüntülerini dile getireceklerine komünizm kurbanlarını ziyaret etsinler." diyor.

Zeri i Amerikes sitesinde yazan Artan her iki taraftan da bıkmış. Yazar, aklama meselesinin "komünizm gerçeği ve kovuşturulan insanların acılarıyla yeteri kadar ilgili olmayan siyasi bir alete dönüşmekte olduğunu" ileri sürüyor.

Aleksi, "Herkes 'dosyaları açın, açın, açın' diye bağırıyor ve hepsi de bir 'yolsuzluğa karşı savaş' korosu şeklinde" diyerek düş kırıklığını dile getiriyor. "20 yıldır insanlar dosyaların açılması ve yolsuzluğa savaş açılması için bağırıyor. Bugüne kadar sadece çığlık duyduk."

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar