Duyuru

Rehn: AB, Balkan ülkelerine yönelik vize şartlarını kaldırabilir

Dünyadan Haberler

  /   264   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Olli Rehn Salı günü yaptığı açıklamada, Avrupa Komisyonu'nun önşartları yerine getirmede en fazla ilerlemeyi kaydeden Batı Balkan ülkelerine yönelik AB vize rejimini serbestleştirmeyi tavsiye edebileceğini söyledi.

(Blic - 01/04/09; Reuters, Euobserver, RFE/RL, Beta, B92, MIA, Makfax - 31/03/09)

photo

AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Olli Rehn, "Bu, Batı Balkan halkları için son derece önemlidir." dedi. [Getty Images]

AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Olli Rehn 31 Mart Salı günü Birliğin bu yıl bazı Batı Balkan ülkelerine yönelik vize şartını kaldırabileceğini söyledi.

Brüksel merkezli düşünce örgütü Avrupa Politika Merkezi tarafından düzenlenen bir konferansa katılanlara hitaben yaptığı konuşmada Rehn, "Belki bu yıl bu alanda somut sonuçlar alableceğiz." dedi.

Avrupa Komisyonu (AK) geçen yıl Arnavutluk, Bosna-Hersek (BH), Makedonya, Karadağ ve Sırbistan ile vize kolaylaştırma konulu müzakereleri başlattı.

Her ülkenin şartlarla ilgili "yol haritası" dört başlıktan oluşuyor: belge güvenliği, geri kabul dahil olmak üzere yasadışı göç, kamu düzeni ve güvenlik ve dış ilişkiler ve temel haklar.

Rehn, en fazla ilerlemeyi kaydeden ülkelerin kendi vatandaşlarına uygulanan vize kısıtlamalarının bu yıl kaldırıldığını görebileceğini belirtti.

Komiser, ofisinin 30 Haziran'da "Çek Cumhuriyeti'nin başkanlığı sona ermeden önce" tavsiyelerde bulunacağını söyledi. Ardından da AB'nin Konseyi, 27 ulustan oluşan bloğun ana karar alma organı, bir ülkenin yeterli ilerleme kaydettiğini görürse vize yükümlülüklerini bu yıl içinde kaldırmaya karar verebilir.

Brüksel merkezli İnternet haber servisi EUobserver, Makedonya, Karadağ ve Sırbistan'ın kriterleri karşılamak için en fazla çabayı gösteren ülkeler olduğuna dikkat çekti.

Herhangi bir Batı Balkan ülkesine yönelik vize yükümlülüklerinin kaldırılmasını, AB üye ülkelerinin kelifiye bir çoğunluğunun onaylaması gerekiyor.

Salı günü ilerleyen saatlerde AB milletvekillerine seslenen Rehn, AK'nin vize serbestleştirme konusunda "ilerlemek" istediğini kaydetti.

Reuters'in aktardığına göre yetkili, Avrupa Parlamentosu'nun Dışişleri Komitesine hitaben yaptığı konuşmada, "Bu, Batı Balkan halkları için son derece önemlidir." dedi.

Rehn, mevcut ekonomik sorunlardan bölge halklarının sorumlu tutulamayacağını da kaydetti.

 

Rehn, "AB genişlemesini küresel ekonomik krizin günah keçisi yapmamalıyız, zira bunu haketmiyor ve toplumsal hastalıklarımızın da sorumlusu o değil." ded.

Komiser, AB adayı Hırvatistan'ın üyelik müzakerelerini bu yıl sonundan önce tamamlamak üzere hâlâ yolunda devam ettiğini kaydetti. Ancak Rehn, Hırvat ve Sloven makamlarını aralarındaki sınır anlaşmazlığına çözüm bulmak amacıyla "yapıcı" bir yaklaşım benimsemeye de çağırdı.

Rehn, "Her iki ülkede de milliyetçi söylemlere son verelim." dedi. Makedonya resmi AB adayı olarak tanınmayı başaran tek diğer Batı Balkan ülkesi olmasına karşın üyelik müzakerelerini başlatma tarihi almış değil.

Makedon devlet haber ajansı MIA'nın aktardığına göre Rehn, Salı günkü konuşmasında Makedonya'nın üyelik kriterlerini karşılaması halinde AK'nin 2009 yılı sonunda önce üyelik müzakerelerini başlatma tarihi verilmesi yönünde tavsiyede bulunacağını ileri sürdü.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar