Duyuru

Bakan: Hızlı AB üyeliği Sırbistan için kolay olmayacak

Sırbistan

  /   445   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

AB'ye hızlı bir üyelik Sırp hükümetinin önceliği olmasına karşın, Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç üyeliğin "hızlı veya kolay" olmayacağını kabul ediyor.

Southeast European Times için Belgrad'dan İgor Jovanoviç'in haberi -- 02/04/09

photo

Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger, "Biz rolümüzü Sırbistan'ın çıkarlarının bir temsilcisi olarak görüyoruz." dedi. [Getty Images]

Haziran 2008'de kurulan Sırp hükümeti, AB'ye bir an önce üye olmayı başlıca önceliği belirledi. Ancak Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç bu hafta başlarında Avusturya'ya yaptığı bir ziyarette, bu hedefe ulaşmanın kolay olmayacağını söyledi. Avusturyalı mevkidaşı Michael Spindelegger ile 30 Mart Pazartesi günkü görüşmesi sonrasında konuşan Jeremiç, Sırbistan'ın Avrupa entegrasyonunun "güçlü bir direnişle" karşılaştığını söyleyerek, "bunun beklendiği kadar çabuk veya kolay olmayacağını" da sözlerine ekledi.

Sırbistan ve AB İstikrar ve Ortaklık Anlaşması'nı (SAA) 29 Nisan 2008'de imzalamalarına karşın, belge Belgrad Lahey mahkemesi ile tam işbirliği yapmadığı sürece yürürlüğe girmeyecek. 27 AB üye ülkesinin 26'sı SAA'nın bu yıl uygulamaya konmasını istemesine karşın, Hollanda Birlikle müzakerelerin başlaması için Belgrad'ın kaçak savaş suçları zanlısı Ratko Mladiç'i iade etmesi gerektiğini ileri sürerek Sırbistan'ın AB üyelik sürecini durdurmuştu.

Sırbistan'ın üyeliğini küresel ekonomik kriz ve başta Almanya olmak üzere bazı AB üye ülkelerinin AB'nin genişlemesini durdurma çağrıları da etkiliyor. Ayrıca Belgrad, Kosova'nın bağımsızlığını tanımayı da reddetti.

Ancak Spindelegger, Avusturya'nın Sırbistan'ı AB üyelik yolunda tutarlı bir şekilde destekleyeceğini söyledi. Bakan, "Biz rolümüzü Sırbistan'ın çıkarlarının bir temsilcisi olarak görüyoruz." dedi.

 

Jeremiç de verdiği destekten ötürü Avusturya'ya teşekkür etmekle birlikte, Batı Balkanlar'ın AB üyeliğine karşı direncin yakın bir zamanda yumuşayacağından kuşku duyduğunu söyledi. Bakan, Sırbistan'ın bir diğer önceliği olan AB ülkelerinin Sırp vatandaşlarına yönelik vize şartını ortadan kaldırma üzerinde çalışmaya hazır olduğunu söyledi. Jeremiç, "İptalin bu yıl sonuna kadar mümkün olacağına inanıyorum." dedi.

AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Olli Rehn Birliğin Batı Balkanlara yönelik vizesiz rejim hedeflerini doğruladı. AB milletvekillerine Salı günü seslenen Rehn, AK'nin "Batı Balkan halkları için son derece önemli" olarak nitelendirdiği bu konuda "ilerlemek" istediğini kaydetti.

Spindelegger ve Jeremiç ekonomiyle ilgili konuları da ele aldılar. Jeremiç mevkidaşından, Sırp finans sektörünün üçte birini kontrol eden Avusturya bankalarının paralarını Sırbistan'dan çekmeyeceklerine dair güvence istedi.

Geçtiğimiz hafta Belgrad IMF ile ağır bir düzenlemeyi tamamladı. Kredi şartlarından birisi de, Sırp yetkililerin yabancı bankalar ve finans kurumlarıyla ülkenin borcunun yeniden programlanması konusunda anlaşma sağlamaları.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar