Duyuru

Blogculardan Brüksel'e: vize duvarını yıkın!

Makedonya

  /   411   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

Yugoslavya döneminde Makedonlar önemli ölçüde seyahat özgürlüğüne sahiptiler. Şimdiyse AB'nin vize rejiminin kolaylaşmasını bekliyorlar.

Southeast European Times için Balkanblogs'dan derleme -- 24/04/09

photo

Blogcular Makedonya'da devam eden vize rejimini tartışıyorlar. [Arşiv]

Makedonlar AB ülkelerine seyahat etmek için güç bela alınan vizelere yılda 5 milyon avronun üzerinde para ödüyorlar ve bu durumun değişme umutları belirsizliğini koruyor. AB dönem başkanlığını yürüten Çek Cumhuriyeti'nin Başbakanı Mirek Topolanek geçtiğimiz günlerde Üsküp'e yaptığı bir ziyarette, Makedonya'nın serbest vize rejimine geçiş için bütün şartları yerine getirdiğini söyledi.

Yine de, AB parlamenteri Doris Pack, eski Balkan arabulucusu Carl Bildt ve diğerleri, vize kısıtlamalarının büyük olasılıkla 2010 yılına kadar ve belki de daha uzun kalacağını belirterek bu umutları küçümsediler.

Bu konu, bir çok insanın AB üyesi olarak veto hakkına sahip olan Yunanistan'ın süreci durdurmakla suçladığı Makedonya'da hararetle tartışılmakta. Blogcular da bu konuyu gayretle tartışarak, ülke kamuoyunun bir örneğini ortaya koyuyorlar.

Mevcut sistemde, 16-30 yaş arası Makedon vatandaşlarının %70'i Yunanistan ve Bulgaristan dışında bir AB üye ülkesine gitmemiş durumdalar. G.Jankovski, bu durumun "Avrupalı diğer halklardan koparılmalarını bariz bir biçimde ortaya koyduğunu" yazıyor.

Bu durum, Yugoslav belgelerinin sağladıkları hareketlilik nedeniyle karaborsada revaçta olduğu bağımsızlık öncesi günlerle tam bir tezat oluşturuyor.

 

Facta non Verba sitesinde yazan Firewall, "20 yıl önce Makedonlar Yugoslav pasaportlarıyla ve vizesiz her yere gidebiliyorlardı." diye hatırlıyor. "Bugünse, biz aynı Makedonlarız, ama bir vize engelinin arkasındayız."

THEMAC3DONIAN, "Makedon vatandaşları, dünyanın her yerine özgürce seyahat edebildikleri yakın tarihte sahip oldukları şeyi istiyorlar, fazlasını değil." diyor. TPH, ülkenin biyometrik pasapotları ilk uygulayan ülkelerden biri olduğuna ve Brüksel tarafından belirlenmiş diğer şartları da yerine getirdiğine işaret ediyor. Yazar, mevcut durumun AB'nin "sıklıkla dile getirilen 'sınırsız Avrupa' ve 'eşitlik' sloganlarıyla" bağdaşmadığını da ekliyor.

Bir çoğu ülkenin, bazı mevcut AB üyeleri için gerekenden bile daha yüksek olan haksız bir standarda maruz bırakıldığına inanıyor.

Firewall, "Bu sloganları 18 yıldır dinliyoruz ama gerçek anlamda varoşlarda yaşayan iki nesil Makedon halkı bunları yaşayamıyor." diye bitiriyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar