Duyuru

UNMIK Başkanı Zannier: Altı Maddelik Kosova Planı Uygulanıyor

Kosova Haberleri

  /   430   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

UNMIK Başkanı Zannier: Altı Maddelik Kosova Planı Uygulanıyor
 

 

UNMIK Başkanı Lamberto Zannier 22 Nisan Çarşamba günü yaptığı açıklamada, altı maddelik Kosova planında yer alan unsurların ülke kurumları tarafından uygulanmakta olduğunu gördüğünü söyledi.


 
 

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından önerilen ve Ekim ayında BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan planda Sırp azınlığa daha fazla yetki veriliyor. Kosova makamları, ülkenin toplumları arasında daha büyük bölünmeye yol açacağını ileri sürerek plana büyük oranda karşı çıkmışlardı. Zannier, gerek uygulama gerekse UNMIK'in yeniden yapılanması konusunda görüşmek üzere Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu ile Çarşamba günü uzun bir görüşme yaptı. Zannier, "İşler yolunda gidiyor." dedi.

 

Görüşmeden sonra Sejdiu, geçen on yıldan sonra UNMIK'in varlığına gerek kalmadığını söyleyerek örgütten Kosova'daki misyonuna son vermesini istedi. Ayrı bir gelişmede, Başbakan Haşim Thaçi de EULEX ve Uluslararası Sivil Dairesi'nin UNMIK'in gereksiz kıldıklarını ileri sürerek benzer görüş bildirdi.

 

Öte yandan Çarşamba günü, hükümet yetkilileri ademi merkeziyet sürecinin uygulanmasında esneklik göstereceklerini, ancak Bosna-Hersek'teki Sırp toplumu gibi yeni ademi merkeziyet modellerini tartışmayacaklarını söylediler. Yerel İdare Bakanı Sadri Ferati Sırp toplumu temsilcileriyle Gracanica'da yaptığı toplantıda, "Tasarımdan, ademi merkeziyetten söz ediyoruz." dedi.

 

kosova haber 

  

Yorumlar