Duyuru

Biden: ABD Sırbistan'ın Kosova'yı tanımasını beklemiyor

Sırbistan

  /   384   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

BELGRAD, Sırbistan -- ABD Başkan Yardımcısı Joseph Biden Batı Balkanlar gezisinin 20 Mayıs Çarşamba günkü Belgrad durağında yaptığı açıklamada, Washington'un Sırbistan ile işbirliğinin devamını istediğini söyledi. Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, Başbakan Mirko Zvetkoviç ve diğer hükümet yetkilileriyle bir araya gelen Biden, hükümetinin Sırbistan'ın Kosova'yı tanımasını beklemediğini söyledi. Tadiç ile düzenlediği ortak basında toplantısında Biden, "Bu, ilişkilerimiz veya Sırbistan'ın AB'ye üye olmasına verdiğimiz desteğin bir önşartı değildir." dedi. Yetkili, her iki ülkenin de Kosova konusunda birbirinden "makul beklentileri" olduğunu da sözlerine ekledi. Biden, Sırbistan'ın AB entegrasyon çabalarına verdiği güçlü desteği dile getirdi.

Biden, zamanın Başkan Yardımcısı Walter Mondale'in Josip Tito'nun cenazesine katıldığı 1980 yılından beri Belgrad'ı ziyaret eden en üst düzey ABD'li yetkili oldu.

Tadiç gazetecilere verdiği demeçte, ziyaretin ABD'nin Sırbistan ve Batı Balkanlar'a yönelik politikasında Sırbistan'ın bölgesel istikrarın bir unsuru olarak görüldüğü yeni bir safha açmasını umduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı ayrıca, Belgrad'ın Kosova'nın bağımsızlığına karşıt tutumunu da yineledi. Tadiç, "Barışçı, diplomatik ve hukuki yollardan toprak bütünlüğünü savunmak Sırbistan'ın meşru hakkıdır." dedi.

Perşembe günü, akli dengesinin yerinde olmadığı görülen bir şahıs elindeki el bombasıyla Tadiç'in cumhurbaşkanlığı binasına girdi. Polisin içeri gönderdiği arabulucular, şahsın bekleyen bir hukuk davası yüzünden kızgın olduğunu söylediler.

Biden buradan, Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu, Başbakan Haşim Taki ve Dışişleri Bakanı İskender Hiseni'nin yanı sıra başkalarıyla görüşmelerde bulunmak üzere bölge gezisinin son durağı olan Priştine'ye geçti. Hiseni Perşembe günü aktarılan sözlerinde, Sırbistan'ın önümüzdeki on yıl içinde Kosova'yı tanımak zorunda kalacağını ileri sürdü. Bakan, "Sırbistan'ın Kosova'yı tanımadan AB'ye nasıl katılabileceğini anlayamıyorum. AB'nin bu kadar büyük bir sorunu görmezden gelmeyeceğine eminim." dedi. (The Kosovo Times, KosovaPress, AFP, AP, Zeri, Express, Koha Ditore, Lajm, BBC - 21/05/09; B92, Beta, Tanjug, Studio B, AFP, VoA, Reuters, Telegrafi - 20/05/09) setimes 

  

Yorumlar