Duyuru

BM: Kosova’ya Destek Artırılmalı

Kosova Haberleri

  /   380   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

BM: Kosova’ya Destek Artırılmalı
 

 

Türkiye’nin BM Daimi Büyükelçisi Baki İlkin’in dün Kosova konulu BM Güvenlik Konseyi toplantısına başkanlık yaptı. Toplantıdan Kosova’ya destek artırılmalıdır kararı çıktı.


 
 

Büyükelçi Baki İlkin toplantıda Türkiye adına yaptığı konuşmada, dünyada 60 ülkenin Kosova'yı tanıdığını, Türkiye'nin Kosova'yı tanıyan ilk ülkelerden biri olduğunu belirtti. İlkin, Kosova'yı tanıyan ülke sayısının da Kosova'nın bağımsızlık ilanına açıkça meşruiyet verdiğini belirtti.

Kosova'da genel durumun sakin olmasından ve Kosova yetkililerinin devlet kurumları ile sistemini sağlamlaştırmak için gerekli adımları atmalarından memnun olduklarını belirten İlkin, Türkiye'nin bu süreci tamamen desteklediğini ve katkıda bulunmaya hazır olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un ve Kosova özel temsilcisinin Kosova'daki Geçici Misyonunu (UNMIK) yeniden yapılandırma yolundaki çabalarını da desteklediğini bildiren İlkin, sürecin rahatça işlemesinden memnuniyet duyduklarını söyledi.

UNMIK'in Kosova'da halen önemli rolü olduğunu vurgulayan İlkin, UNMIK ile AB'nin Kosova Misyonu (EULEX) arasındaki işbirliğinden memnuniyet duyduklarını ve hem Sırbistan'ın hem de Kosova'nın UNMIK ve EULEX ile işbirliği yapmalarını istediklerini kaydetti.

Türkiye'nin Balkanlar'da güvenlik ve istikrara büyük önem verdiğini ve Kosova'nın bağımsızlığını da bu çerçevede gördüğünü belirten İlkin, Kosova'ya uluslararası toplum ve kurumlarıyla bütünleşmesi için verilen desteğin daha da yoğunlaşması gerektiğini ve Türkiye'nin de bu yönde üzerine düşeni yapacağını vurguladı.

Komşularıyla barış içinde, demokratik ve refah içinde olan bir Sırbistan'ın bölgesel istikrar ve işbirliği için son derece önemli olduğunu söyleyen İlkin, uluslararası toplumun Sırbistan'ın Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşmesine destek vermeye devam etmesi gerektiğini de belirtti. İlkin, Türkiye'nin Sırbistan'la dostluk ve karşılıklı yarar getiren ilişkilerini ilerletmeye kararlı olduğunun da altını çizdi.

Zannieri: Bağımsızlık Konusuna Tarafsız Yaklaşıyorum

Genel sekreterin Kosova özel temsilcisi Lamberto Zannieri de yaptığı konuşmada, UNMIK'in rolünün bugün farklı, ancak bu rolün halen son derece önemli olduğunu belirtti. Zannier, UNMIK'in bugün düne göre daha diplomatik ve siyasi rol oynamaya başladığını belirterek, BM'nin Kosova'nın bağımsızlığı konusuna ise tarafsız yaklaştığını söyledi.

Kosova Dışişleri Bakanı Skender Hyseni de IMF ve Dünya Bankası'nın Kosova'ye yeni verdikleri üyelikten büyük memnuniyet duyduklarını açıkladı. Hyseni, Uluslararası Adalet Divanı'nın ise kararında adil ve tarafsız olacağına, kendilerine destek vereceğine inandıklarını söyledi.

Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç ise yaptığı konuşmada, Sırbistan'ın Kosova'nın bağımsızlığını asla tanımayacağını, Lahey'de bulunan Uluslararası Adalet Divanı'ndan istenen görüşün son derece önemli sonuçlara yol açacağına inandıklarını belirtti. Jeremiç, uluslararası kuruluşların Kosova'ya üyelik vermemelerini de istedi.

 

kosova haber 

  

Yorumlar