Duyuru

BM ve NATO: Kosova sakin

Kosova Haberleri

  /   397   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

NEW YORK, ABD -- BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon 17 Haziran Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Sırp nüfusun yoğunlukta olduğu kuzey bölgesinin belli kesimleri hala ayrı olarak faaliyet göstermesine ve Kosova kurumlarını tanımayı reddetmesine rağmen Kosova'daki güvenlik durumunun nispeten huzurlu olduğunu söyledi. BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu üç aylık raporunda Ban, EULEX'in göreve başlaması ışığında Kosova'nın sürekli olarak UNMIK'in görevine son verilmesini istediğini söyledi. Genel sekreter yine de, kuzeydeki mevcut durumda arabuluculuk etmesi için UNMIK'in yerinde kalması gerektiğinde ısrar ediyor. Ban ayrıca, Kosova'yı Sırp yetkililerin bölgeyi ziyaret etmelerini yasakladığı için de azarladı.

Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç Kosovalı Sırpların geri dönüş oranlarının düşük olmasına dikkat çekti ve bunun başlıca nedeninin yasadışı yoldan ele geçirilmiş malları geri alamamaları olduğunu söyledi. Jeremiç, yaklaşık 200 bin Kosovalı Sırp'ın Kosova'ya geri dönme olanağı olmasına rağmen geçen yıl sadece 500 kişinin evlerine döndüğünü belirtti. Kosova Dışişleri Bakanı İskender Hiseni, bunun Belgrad'ın Kosovalı Sırplar'ı Sırbistan'da kalmaya teşvik ettiği için olduğunu ileri sürdü.

Öte yandan NATO'nun Napoli Müttefik Kuvvetler Komutanlığı Amiral Mark Fitzgerald Çarşamba günü Priştine'yi ziyaret etti ve etnik şiddetin eskisi kadar sorun olmadığını söyledi. Fitzgerald, "Güvenlik durumu, askeri yanıt gerektiren az sayıdaki olayla birlikte iyileşmeye devam ediyor." diyerek şöyle devam etti: "Kosova'nın şu anda karşı karşıya bulunduğu güvenlik sorunları adli ve ekonomik cinstendir." NATO, Kosova'daki KFOR askeri sayısını Ocak ayına kadar 13 bin 800'den 10 bine düşürmeyi planlıyor. (Beta, Tanjug, B92, FoNet, AP, AFP- 17/06/09) setimes 

  

Yorumlar