Duyuru

Ahtisaari: Kosova'nın bağımsızlığı "geri çevrilemez"

Dünyadan Haberler

  /   329   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

"Denetimli bağımsızlık" planının mimarı olan eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari, geri dönüş olmadığını söyledi.

Southeast European Times için Priştine'den Besa Bekiri'nin haberi – 17/06/09

photo

"Bu realitenin herkesçe kabul edilmesi sadece Kosova'da değil bütün Batı Balkan bölgesi ve Avrupa'da da istikrarı sağlama yolunda büyük yol alınmasını sağlayacaktır." [Laura Hasani]

Kosova'nın Statüsünden Sorumlu Eski BM Elçisi Martti Ahtisaari, 15 Haziran Pazartesi günü Kosova anayasasının birinci yıldönümü kutlamalarına katılmak üzere gittiği Priştine'de sıcak karşılandı.

Bir grup milletvekiline hitaben yaptığı konuşmada Ahtisaari, "Kosova'nın bağımsızlığı geri çevrilemez ve bu durum dünyanın dört bir yanından ülkelerin onu tanımaya devam etmesinden bellidir." dedi. "Bu realitenin herkesçe kabul edilmesi sadece Kosova'da değil bütün Batı Balkan bölgesi ve Avrupa'da da istikrarı sağlama yolunda büyük yol alınmasını sağlayacaktır."

Ancak Ahtisaari, eski eyaletteki göreceli ilerlemeye rağmen pek çok zorluğun devam ettiğini söyledi.

Eski yetkili, "Kurumsal yapılarda acil olarak reform yapılması gerekiyor, ekonomik ve sosyal gelişimin güçlendirilmesi gerekiyor, istihdam yaratılması gerekiyor ve kurum inşasında güvenilirlik ve şeffaflığın sağlanması gerekiyor." dedi.

Son otuz yıl içinde yaşanan uluslararası ihtilafları çözme konulu çalışmalarından ötürü geçtiğimiz yıl Nobel Barış Ödülünü kazanan Ahtisaari, "Ahtisaari Planı" olarak anılan 2007 Kosova'nın Statüsünü Belirleme Amaçlı Kapsamlı Öneri belgesinde yer alan ve Kosova'da Sırp toplumuna meşru bir yer olduğunu söyleyen bir hükme atıfta bulundu.

Ahtisaari, Kosovalı Sırpların Kosova geliştikçe ortaya çıkan fırsatlardan yararlanabilmelerinin son derece önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

Ahtisaari, Kosovalı Sırplara çağrı mahiyetinde "İhtiyacımız olan şey sizin Kosova yönetiminin size ve başta geri dönenler olmak üzere diğer toplumlara uzattığı ele olumlu yanıt vermeniz ve Kosova kurumları çerçevesinde işbirliği yapma yönünde istekli olmanızdır." şeklinde konuştu.

Sırbistan ile Kosova arasında, "kaçınılmaz" olarak nitelendirdiği ilişki konusunda da Ahtisaari, "Sırbistan yeni realiteleri kabul etmeli ve bu genç ülkeyle işbirliğini genişletmelidir." dedi.

 

"Belgrad ve Priştine dünyadaki yerleri konusunda ortak bir zemin bulabilirler ve düşmanca söylemlerden uzaklaşarak birlikte yaşam, uzlaşma ve dostluğa yaklaşabilirler."

Ahtisaari'ye Altın Bağımsızlık Madalyası takan Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu da Kosova'nın yasaları ve anayasasıyla Kosova'nın Statüsünü Belirleme Amaçlı Kapsamlı Öneriyi onaylamayı planladığını söyledi.

Seydiu, "Bu yasalar azınlık etnik toplumlarına, hak ve özgürlüklerine mümkün olan en yüksek düzeyde saygı gösterileceğine dair garanti ve tam güvence verecektir." dedi.

Kosova'nın Statüsünü Belirleme Amaçlı Kapsamlı Öneri belgesi Kosova'nın tek taraflı bağımsızlık ilanını etkiledi ve anayasal zemininin bir parçası oldu.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar