Duyuru

Anket: Sırp halkının çoğunluğu SAA'yı destekliyor

Sırbistan

  /   469   /   02 Şubat 2014, Pazar

 Yazdır

  

 

 

 

Sırbistan'ın Batı yanlısı partileri kararsız seçmenleri AB ile bu hafta imzalanan üyelik öncesi anlaşmanın Kosova'nın statüsü üzerinde hiçbir etkisi olmadığına ikna edebilirlerse 11 Mayıs seçimlerinde ufak bir avantaj elde edebilirler.

(B92, AFP, DPA, Balkan Insight - 30/04/08)

photo

 

30 Nisan Çarşamba günü yayınlanan bir ankete göre, Sırp vatandaşları ülkelerinin AB ile imzaladığı İstikrar ve Ortaklık Anlaşması'nı (SAA) ezici bir çoğunlukla destekliyorlar.

Belgrad merkezli Strategic Marketing kuruluşu, Batı yanlısı Sırp yetkililerin Salı günü Lüksemburg'da önemli bir anlaşmayı imzalamalarından bir gün önce 550 uygun seçmen arasında bir anket yaptı.

Araştırma kuruluşunun başkanı Srcan Bogosavlyeviç gazetecilere verdiği demeçte, ankete katılanların %70'inin Sırbistan'ın AB üyeliğine destek verdiğini söyledi. Ancak bu oran, anketörler vatandaşlara bazı partilerin AB üyelik yolundaki ilk adım olarak görülen anlaşmaya karşı olduklarını hatırlattıklarında hafif düşüş gösterdi.

Bogosavlyeviç Balkan Insight'a verdiği demeçte, "Yine de, %66 SAA'nın imzalanmasını desteklerken, %21'i buna karşı çıktı." dedi.

Anket, muhalefetteki Liberal Demokrat Partinin destekçilerinin tümü, Cumhurbaşkanı Boris Tadiç liderliğindeki "Avrupalı bir Sırbistan için" koalisyonunu destekleyenlerin %94'ü, eski Cumhurbaşkanı Slobodan Miloseviç'in Sırbistan Sosyalist Partisi (SPS) etrafındaki koalisyonu destekleyenlerin ise %81'inin anlaşmaya destek verdiğini gösterdi.

Milliyetçiler arasında Başbakan Vojislav Kostunica'nın Sırbistan Demokrat Partisi (DSS) ve onun koalisyon ortağı Yeni Sırbistan'ı (NS) destekleyenlerin %45'i ve aşırı milliyetçi Sırp Radikal Partisi'ni destekleyenlerin %41'i SAA'ya destek verdi.

Bogosavlyeviç Belgrad merkezli B92 tarafından kaydedilen sözlerinde, "Bazı partilerin imzaya karşı oldukları ve SAA'nın ancak AB'nin Kosova'nın Sırbistan'ın bir parçası olduğuna dair garanti vermesi halinde imzalanması gerektiği hatırlatıldığında, imzalamadan yana olan DSS-NS destekçilerinin sayısı belirgin şekilde düştü." diyerek şöyle devam etti: "İmzayı destekleyen Radikallerin oranı %9'a, DSS-NS desteği ise %45'ten %39'a düştü."

Kostunica ile Tadiç cepheleri arasında AB ile ilişkiler konusunda yaşanan sürtüşme Mart ayında koalisyon hükümetin düşmesine yol açtı ve şimdi 11 Mayıs'ta erken parlamento seçimleri yapılacak.

SAA'nın imzalanmasını Sırbistan'ın Kosova'nın bağımsızlığının tanıması olarak gören Kostunica, bunu "hukuki açıdan boş ve geçersiz" olarak kınadı. Milliyetçi partiler seçimlerden sonra anlaşmayı geçersiz ilan etmekle tehdit ediyorlar.

Ancak analistler, Batı yanlısı partilerin Avrupa yanlısı kararsız seçmenleri SAA'nın Kosova'nın statüsü üzerinde hiçbir etkisi olmadığına ikna etmeleri halinde seçimleri kazanabileceklerini söylüyorlar.

Anlaşmanın imzalanmasının, bazı seçmenlerin Sırbistan'ın Kosova'nın bağımsızlığı sonrasında AB ile olan ilişkileri hakkındaki kafa karışıklığını azaltması gerekiyor. Strategic Marketing araştırmacılarından Svetlana Logar AFP tarafından kaydedilen sözlerinde, "En büyük karışıklık statükodan kaynaklanıyordu ve durumun bu şekilde netlik kazanması Batı yanlısı güçler çin yararlı oldu." dedi.

Yakın tarihli bir anket, Tadiç'in Demokrat Partisi'nin SRS'yi yakından takip ettiğini ortaya koydu.

Bogosavlyeviç, Tadiç'in AB yanlısı koalisyonunun AB anlaşmasının imzalanmasından sonra en az %2 oy daha toplayacağını, bunun da yeni kabine için gereken çoğunluğu sağlamada yardımcı olacağını belirtti.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
  

Yorumlar