Duyuru

Kosova: Strpce, Kuşatılmış bir Sırp Bölgesi mi?

Kosova Haberleri

  /   419   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 

 

Kosova: Strpce, Kuşatılmış bir Sırp Bölgesi mi?
 

 

Merkezi Brüksel'de bulunan düşünce kuruluşu Uluslararası Kriz Grubu tarafından Kosova sorunuyla ilgili yayımlanan raporda Strpce bölgesinin statüsü yüzünden Sırbistan Kosova arasında sorun yaşanabileceği belirtildi.


 
 

Kosova’nın en büyük Sırp bölgelerinden ve aynı zamanda Sırp – Arnavut ilişkilerinin iyi olduğu ve ekonomik beklentilerin yüksek olduğu ender bölgelerden biri olan Strpce Belgrad Piriştina arasında statü anlaşmazlığının kurbanı olma riskini taşıyor. 

Fakat bu bölge Sırplara Kosova’nın anayasası içinde çıkarlarını koruyabileceklerini göstermek için bir fırsattır. 2008 Mayıs ayından beri belediye birbiri ile yarış halinde her ikisi de Sırp ve BM tarafından atanan iki yönetim tarafından yönetiliyor. Her iki birimin de görevlerini yerine getirebilme kapasitesi yok. Bu içinden çıkılmaz durum barışçıl bölge halkını etkili yönetim biçiminden, aynı zamanda emlak piyasasının düzenlenmesini önleyerek ekonominin gelişmesinden mahrum bırakıyor. 

15 Kasım 2009’da yapılacak yerel seçimler bu statüko durumunun çözülmesi için bir fırsat olabilir , Strpce’ye yasal bir hükümet sağlayabilir ve ekonomik potansiyelini yeniden canlandırabilir. 

Belgrad, Piriştina ve uluslar arası topluluk seçimleri ve belediye yönetimini daha geniş çaplı güç ve ihtiyaç duyulan kaynak ile teşvik etmelidir. 

Belgrad uzun zamandır Kosova Sırplarını, Sırp kanunları altında paralel seçimlere ve ekonomiye büyük destek vererek, Kosova’nın bağımsızlığını baltalamak için bir araç olarak gördü. Fakat Sırbistan güney bölgelerinde etkili yönetim birimleri için destek verecek kapasiteye sahip değildir. Paralel belediye yönetimi sistemi o bölgede yaşayan halk için fayda sağlamıyor ve kendi gündelik yaşamları için de bir anlam ifade etmiyor. Sırbistan Strpce halkının çıkarlarını birinci plana getirmelidir ve onların Piriştina hükümeti ile ilişki kurmaları gerektiğini kabul etmelidir. Çok etnik gruplu bir belediyeyi destekleyerek, Belgrat yerel Sırp halkı için de eğitim ve sağlık hizmetleri gibi en önemli olan kurumlarda rol oynamaya devam edecek ve aynı zamanda bölge halkının kendileri için anlam taşıyan günlük olaylara odaklanmaları için imkan vermiş olacak.
Kosova hükümeti ise Syrpce bölgesine ve diğer yerel birimlere Ahtisaari planı dahilinde belirlenen daha fazla yetki ve güç vermekte oldukça yavaş davranıyor. Piriştina güney bölgelerinde görülen yetkilerin dağılmasını ve merkezsizleşmeye hiç sıcak bakmıyor , çünkü böyle bir sistemin daha sonra ayrılık düşüncelerine bir emsal teşkil etmesini istemiyor. Hükümetteki bir çok kişi merkezsizleşmeyi bir hak olarak değil de bir ödül olarak görüyor ve Kosova Sırplarının kendi yerel yönetimlerine yetkilerin dağılmasından önce, merkezi hükümetin otoritesini tam olarak kabul etmelerini bekliyor. Bu seçimlerde Sırpların katılımının düşük olması yetkilerin dağılması ve merkezsizleşmenin uygulanmasında daha fazla erteleme için bir mazeret oluşturacak. ABhaber

 

kosova haber 

  

Yorumlar