Duyuru

Bükreş'teki milletvekillerine uyarı: Ya çalışın ya gidin

Romanya

  /   1511   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  


Bir Romen senatör milletvekilleri arasındaki yüksek devamsızlık oranıyla mücadele etmek için bir öneri sundu: oturumların yarısından fazlasına katılmayanın görevine son verilsin.

Southeast European Times için Bükreş'ten Paul Ciocoiu'nun haberi -- 30/04/10


 

Milletvekili devamsızlığı Romanya'da yaygın bir problem ve Demokrat Liberal Senatör Iulian Urban da bunu çözmek istiyor. Urban, çalışma saatleri ve oylamalara katılmayan milletvekilleri için sert tedbirler uygulanmasını öneren bir tasarı sundu. Senatörün önerisi, Romen milletvekilleri arasındaki yüksek devamsızlık oranlarıyla ilgili verilerin geçtiğimiz günlerde açıklanması sonrasında geldi.

Urban, öneriye göre "genel kurulların ve bir meclis oturumu sırasında Milletvekilleri Meclisinin daimi komisyonlarının toplantılarının %25'inden fazlasına mazeretsiz olarak katılımamasının, kürsüye çıkma hakkının elinden alınması ve maaşının yarıya indirilmesiyle cezalandırılacağını" söyledi.

Senatör, "aynı sezonda bu toplantılarının %50'sinden fazlasına mazeretsiz olarak katılınmamasının, milletvekilliği görevinin elinden alınmasına yol açacağını" da sözlerine ekledi.

Urban, devamsızlık sorununun Bükreş havaalanlarının her hafta Salı günü öğleden sonraları iki günden az çalıştıktan sonra memleketlerine dönen milletvekilleriyle dolmasından da anlaşılacağını belirtti.

Eski Başbakanı Calin Popescu Tariceanu, "haftada sadece bir gün çalıştığımız sürece parlamentonun imajını değiştiremeyiz." dedi.

Milletvekilleri Urban'ın ağır tedbirinin başarılı olacağından şüpheliler.

Sosyal Demokrat Toni Grebla, "Ne yazık ki bu girişiminin kabul edilme şansı yok. Bu daha çok, milletvekillerini meclis oturumlarına katılmak için seferber etmesi gereken partilerin bir iç sorunu." dedi.

Liberal Senatör Puiu Hasotti de aynı derecede kuşkulu. "Meslektaşımın önerisi ilginç ama maalesef anayasaya aykırı." dedi.

Bu yüzden de diğerleri milletvekillerini salonda kalmak zorunda bırakmak için önemli oturumların haftanın son gününe alınması gibi cezalandırıcı olmayan tedbirler önerdiler.

Urban'ın blogunu ziyaret edenler bu girişimi oybirliğiyle destekliyorlar. Maria, "Sıradan vatandaşın canı çalışmak istemezse, sonunda işten atılır. Milletvekilleri neden istisna olsun, üstelik bizim vergilerimizle yaşıyorlar?" diye soruyor.

Gabitzu da ona katılarak, milletvekilleri halkın oylarıyla göreve geldiğine göre, "oturumlara katılmaya yasal ve ahlaki açıdan mecburlar." diyor.

Buduru Urban'ın önerdiği tedbirlerin uygulanması için anayasanın değiştirilmesi gerektiğini düşünerek, "bu kolay bir görev, sadece maddeleri arasına, seni ben seçtim, görevden de ben alırım ilkesine dayanarak, belli bir milletvekilinin görevden alınması konusunda seçim bölgesinde bir referandum yapılma olasılığını eklemek yeter." diyor.

Ronald, "... bu, köpeklerde olduğu gibi basit bir eğitim meselesi -- patilerine sopayla vurursanız bir daha yapmazlar. Siyasilere karşı da böyle davranmalıyız -- seçmen kitlelerini onurlu bir şekilde temsil etme sorumluluğunu onlara öğreterek." diye bağlıyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.

 

  

Yorumlar