Duyuru

Papulyas: Yunanistan "uçurumun kenarında"

Yunanistan

  /   957   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 

Karolos_PapouliasYunan cumhurbaşkanı, Çarşamba günü Atina şehir merkezinde meydana gelen ve üç kişinin hayatını kaybettiği banka bombalama olayını kınadı.

(AP, Reuters, Bloomberg, FT, DPA, Guardian, MarketWatch - 06/05/10; AFP, AP, Reuters, FT, BBC, RFE/RL, Euobserver, EurActiv, ANA-MPA - 05/05/10)


 

Yunan hükümetinin uygulamayı planladığı yeni kemer sıkma tedbirlerine karşı 5 Mayıs Çarşamba günü düzenlenen 100 bin kişilik bir gösteri sırasında Atina şehir merkezindeki bir bankaya atılan yangın bombası, aralarında hamile bir kadının da yer aldığı üç banka çalışanının hayatına mal oldu.

Protestolar, Yunanistan'a geliş ve gidiş yönündeki uçak seferlerinin durduğu, toplu taşımacılık, okullar ve devlet dairelerinin kapandığı ve hastanelerin sadece acil servis personeliyle faaliyet gösterdiği, ülkeyi felç eden 24 saatlik bir grev sırasında gerçekleşti.

Şiddet olayları, yüzlerce göstericinin yürüşten ayrılıp parlamento ve diğer binaları basmaya kalkışması, Molotof kokteylleri ve taşlar atmaları ve isyancılara karşı göz yaşartıcı gaz ve ses bombası kullanan polisle çatışmaya girmeleri sonrasında patlak verdi.

AP'nin Perşembe günkü haberine göre, Yunan başkentini sallayan ayaklanmalarda 15 sivil ve 41 polis memuru yaralandı; bugüne kadar 25 kişi gözaltına alındı.

Marfin Halk Bankası'nın üç çalışanının ölmesi ülkeyi ve liderleri şok etti.

Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas Çarşamba günü yaptığı yazılı açıklamada, "Ülkemiz uçurumun kenarına gelmiştir." diyerek şöyle devam etti: "Boşluğa adım atılmasına izin vermemek hepimizin sorumluluğudur. Tarih hepimizi yargılayacaktır."

Başbakan Yorgo Papandreu da bombalı saldırıyı kınamada cumhurbaşkanına katılarak, faillerin adalete teslim edileceğine söz verdi.

İktidardaki PASOK partisinin lideri parlamentoya hitaben yaptığı konuşmada, "Bir cinayet eylemine kurban giden bu üç vatandaşımızın haksız ölümü bizi derinden sarsmıştır." diyerek şöyle devam etti: "Kontrolsüz şiddet ve siyasi sorumsuzluğun bizi götüreceği nokta budur."

Başbakan, hükümetinin halkın baskısına boyun eğmeyip, ülke maliyesinin kontrol altına alma amaçlı planlanan tasarruf tedbirlerinden vazgeçmeyeceğini de belirtti.

Papandreu, "Bu tedbirleri istihdamı kurtarmak, aileleri, haneleri ve işçileri korumak için aldık." dedi.

Pazar günü imzalanan bir kurtarma anlaşması uyarınca, Yunan kabinesi ülkenin dev borcuna uygulanaca potansiyel bir temerrütü önlemek amacıyla avro bölgesi ülkeleri ve IMF'den alınacak 110 milyar avroluk bir kurtarma paketi karşılığında yeni vergiler koyma ve harcamaları kısma sözü verdi.

Yeni tasarruf tedbirleri arasında kamu sektörü maaşlarının 2014 yılına kadar dondurulması ve sektördeki ücretlerin %20 oranında azaltılması, KDV'nin %19'dan %23'e çıkarılması, akaryakıt, alkol ve tütüne uygulanan vergilere %10 zam yapılması ve gelirlerden bir defalık vergi alınması yer alıyor.

Hükümet ayrıca, yeni kumar, emlak ve yeşil vergiler koyma, kamu emekli maaşlarını kısma veya dondurma ve ortalama emeklilik yaşını 61'den 63'e çıkarma sözü de verdi.

Vadesi 19 Mayıs'ta dolacak borçlarını ödeyebilmek için en az milyarlarca avroya umutsuzca ihtiyaç duyan hükümet, kurtarma planının devreye sokulabilmesi için yeni tedbirlerle ilgili bir tasarıyı Perşembe gecesine kadar meclisten geçirebilmeyi umut ediyor.

Papandreu Çarşamba günkü sözlerinde, "Diğer tek alternatif hükümetin iflas ilan etmesine izin vermektir ve biz de buna izin vermeyeceğiz." dedi.

Fakat Yunan sendikaları, son aylarda alınmış olan tedbirlere ek olacak yeni kemer sıkma tedbirlerine karşı çıkıyorlar. Yunanistan'ın ana kamu sektörü sendikası ADEDY'nin başkanı Spiros Papaspyros, yeni grevlerin yolda olduğu konusunda uyardı.

DPA tarafından kaydedilen sözlerinde Papaspyros, "Tedbirlere karşı sürdürdüğümüz mücadeleden vazgeçmeyeceğiz." dedi.

Diğer yandan Yunan banka çalışanları üç meslektaşlarının ölümünü protesto etmek için Perşembe günü grev yaptı.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
  

Yorumlar