Duyuru

Rexhepi: Sırbistan ile Sınır Çizgisin Tespit Edilmesi, Sınırda Öldürmeleri Engeller

Kosova Haberleri

  /   286   /   13 Eylül 2014, Cumartesi

Kosova Haber
 Yazdır

  İçişleri Bakanı Bajram Rexhepi, Kosova’da güvenlik durumun sakin ve kontrol altında olduğunu söyledi. Rexhepi, buna rağmen kendi çıkarları için ister belli gruplar,  ister de siyasi oluşumlar tarafından manipüle edilecek sosyal çalkantıların belirmesi halinde  bunun ülke için potansiyel bir tehlikeyi teşkil edebileceğini değerlendirdi.

İçişleri Bakanı Bajram Rexhepi “KosovaPress”-e verdiği demecinde ülkenin kuzeyindeki güvenlik durum,  terör guruplarıyla mücadele ve Kosova ile Sırbistan arasındaki sınırda son zamanlarda beliren öldürme olaylarından söz etti.

Kuzey sözkonusu olunca Bakan Rexhepi orada güvenlik durumun iyi olduğunu,  ancak durumu istikrarsızlaştıracak  potansiyel bir gelişmenin meydana gelmeyecek denilemeyeceğini ifade etti.

Ülkenin kuzeyinde paralel yapılanmaların artık bulunmadığını hatırlatan Rexhepi, Sırbistan ve Kosova’da seçimlerin düzenlenmesi nedeniyle bazı bireylerin sistematizasyonunun yapılamadığını ileri sürdü.

Diğer ülkelere savaşmak için insanları teşvik eden terör ve radikal grupların nereden geldiğinden de söz eden Rexhepi, Kosova vatandaşlarının ihtiyacı olduğu dönemlerde insani örgütler olarak kaydını yaptıran Yakın Doğu’daki yabancı örgütlerden geldikleri ihtimalini dışlamadı.

 Bu grupların denetim ve soruşturulmasına daha 2 yıl önce geçtiklerini ve bu işlere karışan  bireyleri cezalandırmak istemediklerini belirten Rexhepi, “somut kanıtlar gerekirdi, aksi halde tutuklanacak bu kişilerin hemen ardından mahkeme tarafından serbest bırakılması olanaklıydı.” dedi.

Buna karşın bu olumsuz olgu ile mücadelenin yalnız Kosova’da değil tüm bölgede de güvenlik alanında yapılan en iyilerden birinin olduğunu ifade eden İçişleri Bakanı, terörle mücadelenin bundan böyle de devam edeceğini belirtti.  

Rexhepi “silahlı çatışmalara gidilmesini engelleyen yasa olsaydı polis ve genelde kovuşturma organları daha fazla kolaylıklara sahip olurdu” dedi.

Rexhepi’ye göre, bu açıdan İslam Birliği’nin rolü gayet iyi ve ayandır. İyi ama finansman ve devlet bütçesinden imamların ödenmesinin ve İslam Birliği’ne yapılan bağışların hazine aracılığıyla gerçekleşmesinin gerekli olduğu dine ait yasanın en kısa zamanda hazırlanmasının gerekliliği nedeniyle İslam Birliği azıcık handikap içerisindedir.  

Dini uzman olmadığını kaydeden Rexhepi, dini kötüye kullananların suç ve vahim cinayetler işlediklerini de iddia etti.

Sırbistan sınır noktaları yakınlarında kaydedilen öldürme olaylarına da değinen İçişleri Bakanı Bajram Rexhepi, bu tür öldürme olaylarının meydana gelmemesi için tüm önlemlerin alındığını ileri sürdü.

Ülkede güvenlik durumun sakin olduğunu anlatan Rexhepi, sınır yakınlarında meydana gelenlerin güvenlik durumun kötüleşmesine yansımayan izole edilmiş olaylar olduğunu belirtti. 
Rexhepi bu öldürme olaylarının engellenmesi için şu alternatifi dile getirdi: 
“Bunların daha iyi engellenmesi için iki ülke en kısa zamanda anlaşmalıdır,  iki tarafın çıkarından olan Kosova ile Sırbistan arasında sınır tespit edilmelidir ve bundan sonra  sınır gözetleme kuleleri ve değişik türde kameralarla gözetlenebilir. Sınır çizgisi tespit edildiği zaman kimse sınırın nerede olduğunu bilmediğini diyemez. İyi ama iki ülke arasında doğrudan polis işbirliği olmalıdır ve iki ülke ile bölgenin çıkarından olduğundan dolayı illegal geçişler de engellenmelidir.”
 
Bu vesile ile Bakan Bajram Rexhepi, İçişleri Bakanlığı’nın kapasitelerini daha bazı alanlarda artırdığını açıklayarak son eylemlerle çalışmalarını kanıtlayan Terörle Mücadele Müdürlüğü’nün kurulduğunu anımsattı.  

Yorumlar