Duyuru

AB: Şiddet Kabul Edilemez

Dünyadan Haberler - Kosova Haberleri

  /   2261   /   29 Ocak 2015, Perşembe

Kosova Haber
 Yazdır

  

Kosova’da dün yaşanan şiddet protestoları nedeniyle AB Kosova Ofisinden bugün bir bildiri sunuldu. Bildiride, "Avrupa Birliği Kosova Ofisi,  Salı günü Priştine’de yapılan gösterileri büyük bir dikkatle izledi. Barışçıl protestolar vatandaşların yadsınamaz bir temel hakkıdır" deniliyor.


 “Protestolar, vatandaşların siyasi yöneticilerine mesaj gönderdikleri demokratik bir yoldur. Ancak şiddet kabul edilemezdir ve bu her zaman demokrasi için büyük bir zarardır.  Bu sebepten gösterileri örgütleyenlerin ve şiddetten uzak durmaları gereğini sergileyenlerin çıkarındandır.


Cumartesi günü gibi gördüğümüz gösteriler aynı zamanda vatandaşların Kosova’daki durumla ilgili hayal kırıklığının bir göstergesidir. Sıkça aynı sebepler insanların Kosova dışında iş aramalarına hatta yasa dışı göçün kurbanı olmalarını körüklemektedir. Gösteriler bir mesajın gönderilmesi, belki de siyasi kurumları uyandırmak için yapılmaktadır.


Ancak çözümün hatta ültimatomlarla bulunması yeri sokaklar değildir.


Her demokratik toplumda olduğu gibi çözümler siyasi kurumlarda siyasi diyalog ve yetkili makamların toplumla diyalogda olmasıyla bulunması gerekir.


Kosova’nın, ekonomik kalkınma ve hukuk üstünlüğü için ortak bir dilin bulunmasına ihtiyacı vardır.  Biz, koalisyon ve iktidar gibi her iki taraf siyasi yöneticilerini, insanların umutları için yanıt vermelerinde güçlerini birleştirmelerini teşvik ediyoruz. Bunun için en uygun yer ise Meclistir.

 

Avrupa Birliği,  bu gibi yanıtların bulunmasında yardımcı olmaya devam edecektir” deniliyor Avrupa Birliği Kosova Ofisinden sunulan bir basın açıklamasında. 

  

Yorumlar