Duyuru

Thaçi: İktidar Taşlarla Değil Oylarla Kazanılır

Kosova Haberleri

  /   367   /   30 Ocak 2015, Cuma

Kosova Haber
 Yazdır

  Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Hashim Thaçi,  Priştine’de son protestolardaki şiddetten muhalefet partilerinin sorumlu olduklarını söyledi. Thaçi’ye göre, muhalefet daha fazla taş attıkça daha az oya sahip olacak.
 
‘Top Channel’-e verdiği demecinde Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Hashim Thaçi, demokrasilerde siyasi mücadelenin sokakta değil kurumlarda sürdürülmesi gereğini dile getirdi.

Sırp bakan Aleksandar Jablanoviç’in açıklamasını kimsenin benimsemediğini ve bunu kınadığını belirten Thaçi, ancak devlete yönelik şiddetin daha da kabul edilemez olduğunu kaydetti.

 “Salı protestosunun örgütleyicileri iktidara değil Kosova devletine zarar verdikleri kanaatindeyim. Onlar siyasi rakiplere değil Kosova devletine zarar verdiler. Muhalefet daha fazla taş attıkça,  vatandaşlardan daha az oy alacaktır. Bundandır,  protesto örgütleyicileri, Marksizm kitaplarının başka bir şey Kosova’da demokrasi gerçekçiliğinin başka bir şey olduğunu anlamalıdırlar. Kosova’da iktidar taşlarla değil vatandaşların serbest oyu ile kazanılır” diyen Thaçi, Sırbistan’ın Trepçe taleplerine dair madencilerin ve protestocuların kaygılarına değinirken Trepçe’nin hiçbir zaman Priştine ile Belgrat arasında müzakere konusu olmayacağını vurguladı. 

Kosova Silahlı Kuvvetleri’nin kurulması ve buna dair Sırp Listesi’nin tutumundan da konuşurken Thaçi, “Çok etnikli güç ve NATO standartlarınca olduğundan dolayı Kosova Silahlı Kuvvetleri’nin oylanacağını ümit ediyorum.  Bu kuvvet, yalnız Arnavutlar için kurulmamıştır. Bundandır bunun oylanmaması için hiçbir neden yoktur, lakin Kosova’da yaşayan tüm toplulukları entegre etmek için daha iyi bir işbirliği gerekir” dedi.

Yakında kurulması gereken Özel Mahkeme’den de söz eden Thaçi, yerli ve uluslararası uzmanların dahil olduğu çalışma grubunun kurulmasının ardından bu yönde hazırlıkların başladığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Hashim Thaçi’ye göre, bu çalışma grubu Kosova kurumları ve Brüksel makamları arasında konuları uyumlaştırmaktadır ve bu süreç sona erdiğinde onaylanması için Kosova Meclisi’ne sevk edilecektir.  

Yorumlar