Duyuru

Hüdavendigâr'ın katilinin adı Kosova'dan silinecek.

Kosova Haberleri

  /   481   /   02 Şubat 2014, Pazar

 Yazdır

  

 

Bağımsızlığını ilan ederek, 17 Şubat'ta Sırbistan'dan ayrılan Kosova, Türkiye ile bağlarını güçlendiriyor. 1389'daki 1. Kosova Savaşı sırasında Osmanlı Sultanı 1. Murat Hüdavendigâr'ı şehit eden Miloş Obiliç'in Sırplar tarafından bir  belediyeye verilen ismi değiştiriliyor.

Başkent Priştine yakınlarındaki belediyenin ismi artık 'Kastriot' olacak. Bu konudaki girişim, Bursa'ya gelen Obiliç Belediye Başkanı Recep Kelani tarafından açıklandı. Osmangazi Belediyesi ile kardeşlik protokolü imzalayan Kelani, Sırpların koyduğu isimden kurtulmak için 15 Haziran'da yürürlüğe girecek yeni Kosova Anayasası'nı beklediklerini dile getirdi. 1912'ye kadar 'Tophane' adıyla anılan bölgeye daha sonra Obiliç dendiğini aktaran başkan, 2002'de belediye meclisi olarak bu ismi kaldırdıklarını, ancak Birleşmiş Milletler Misyonu tarafından onaylanmadığı için uygulayamadıklarını belirtti.

Osmangazi Belediyesi'nin 2 yıldır 10 Ağustos'ta Obiliç'te Sultan Murat'ı anma törenleri düzenlediğini hatırlatan Kelani, bu etkinliklere kendilerinin de ortak olmak istediklerini söyledi. Tarihini okuduğu Bursa'yı gezmenin kendisi için ayrı bir mutluluk kaynağı olduğunu belirten Kelani, "Sultan Murat'ı ana ana büyüdük. Dedelerimiz hep Sultan Murat'ı anlattı bize. Şimdi gövdesinin gömüldüğü yeri görmek beni çok duygulandırdı. Çok etkilendim." dedi. Sırpların savaşta yenilmiş olmalarına karşın, Obiliç'in anıtının dikili olduğu yerde kutlamalar düzenlediğini ve olaylar çıkardıklarını ifade eden Kelani, "Savaşı kazanan bizleriz. Biz neden bu tür kutlamalar yapmayalım. Sultan Murat'ı anma törenlerine belediye olarak katkı yapacağız.'' diye konuştu. Sultan Murat Türbesi'nin belediyelerinin sınırları içinde olduğunu ifade eden Kelani, "Buraya bir de kültür merkezi yapıp Sultan Murat'ın adını vereceğiz." açıklamasında bulundu. Türkiye'nin Kosova'nın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerden olmasından duydukları memnuniyeti dile getiren Recep Kelani, Arnavutlarla Türklerin kardeş olduğunu vurgulayarak, "Biz akrabayız. Yaklaşık 535 sene beraber yaşadık. En normali bu kardeşliğin daha da sürdürülmesi. Kültürümüz bir, dinimiz bir olduğu için gerisi çok önemli değil. Birçok adetimiz aynı." dedi. Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe de bu yıl yapılacak anma törenlerine Bulgaristan, Makedonya ve Bosna Hersek'ten heyetlerin geleceğini aktardı.

Tarihî kayıtlara göre 10 Haziran 1389'da Kosova'da gerçekleşen savaşta büyük bir zafer kazanan Osmanlı Padişahı Sultan 1. Murat, savaş alanında dolaşırken, Müslüman olacağını ve önemli bilgiler vereceğini söyleyerek hükümdarın yanına gelen Sırp despotunun yaralı damadı Miloş Obiliç tarafından hançerlenerek şehit edildi.

 

  

Yorumlar