Duyuru

Thaçi: Batı’da Mucizeler Arıyorlar

Kosova Haberleri

  /   370   /   08 Şubat 2015, Pazar

Kosova Haber
 Yazdır

  Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Hashim Thaçi, batılı ülkelere illegal olarak göç eden Kosova vatandaşlarının orada mucizelerin beklediğini umduklarını söyledi. 

‘INA’ haber ajansına verdiği demecinde Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Hashim Thaçi, Avrupa’da daha iyi bir hayat bulacakları ümidiyle vatandaşlarımızın uzaklaşıp Kosova’yı terk ederken aldatılmamaları için ülke yönetiminin de daha hazırlıklı davranması gereğini dile getirdi. 

Thaçi açıklamasında şöyle dedi:
 “Maalesef bu, son dönemde karşılaştığımız çok enteresan bir olgudur. Çünkü vatandaşlarımızın ülkeyi terk etmeleri için Sırbistan kendi limanlarını açmış olurken ancak onların geri dönmelerini müsaade etmiyor. Bu arada Sırbistan’ın kendi topraklarından vatandaşlarımızın geçişleri için uluslararası yükümlülükleri mevcuttur. Ancak bu tür bir fenomen yalnız Kosova’da meydana gelmiyor. Bölgenin diğer ülkeleri de özellikle vizeler muafiyeti sürecinde veya bunun hemen öncesinde bu tür olgularla karşılaşmıştılar. Çünkü batılı ülkelerin göç merkezlerinde daha iyi bir hayat bulabilecekleri ümidiyle insanlarımız batılı ülkelerde onları mucizeler beklediğini ummuyorlar. Kosova’yı terk edip buradan uzaklaşırken vatandaşlarımızın aldatılmamaları için Kosova yönetimi de bu olgu karşısında daha fazla  “eğitim” almalıdır. Bu endişe verici olgunun durdurulması için ülkenin tüm kurumlarında azami çabaları sürdürüyoruz. Onların geri dönmeleri için sığındıkları Avrupa Birliği ülkeleri ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kosova’ya geri dönmelerine dair özellikle Sırbistan topraklarından geçmeleri için anlaşmaya vardıktan sonra, tüm gidenler geri dönecektirler.” 

Thaçi,i Kosova’nın en izole edilmiş ülke kalmamasına dair vizeler muafiyeti sürecinin hızlandırılması için de Brüksel’e çağrıda bulundu.

Bakan Jablanoviç’in görevinden alınmasına dair Başbakan Mustafa’nın kararı ve ülkedeki durumla ilgili soruya ise Hashim Thaçi şu yanıtı verdi: 
“Başbakan Mustafa’nın bu kararının doğru ve olası olduğuna inanıyorum.  Eski bakan Jablanoviç’in önceki açıklamalarını, iç gelişmeler ve diyalog süreci ile uluslararası camianın da değerlendirmelerini çok iyi analiz ettiğimizden dolayı bu tür bir kararı aldık. Hepimiz Kosova Cumhuriyeti Anayasası ile uyumlu davranmalıyız diye düşünüyorum. Jablanoviç’in açıklamaları tamamen kabul edilmez ve gereksiz idi. Bu tür açıklamalar Kosova’da en fazla da Sırp topluluğuna zarar vermiştir. Bu karar, Sırp topluluğuna karşı alınan bir karar değil tüm Kosova vatandaşları ve kurumları için kabul edilmez olan bir açıklamaya karşı bir karardır.

Bakanın görevden alınması, onun hatası ve Kosova Anayasası’na uyumlu şekilde alınmıştır.  Bu nedenle bu kararın hiçbir siyasi oluşumun baskısı altında alınmadığını ancak Kosova kamuoyunun anayasal sorumluluğunun uyumuyla alındığını bir kez daha belirtiyorum.”  

Yorumlar