Duyuru

Thaçi: Sırbistan Geçmişiyle Yüzleşmelidir

Kosova Haberleri

  /   428   /   08 Şubat 2015, Pazar

Kosova Haber
 Yazdır

  Başbakan Birinci Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Hashim Thaçi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin toplantısında Güvenlik Konseyi’nden Sırbistan’ın geçen hafta İnsani Hukuk Fonu tarafından belgelenen savaş suçlarına dair soruşturmayı başlatmasını talep etti.

Sırbistan’ın bu suçlara bulaşmış  yüzlerce subay ve polisten hiçbiri hakkında soruşturmayı başlatmadığını açıklayan Başbakan Yardımcısı Hashim Thaçi,  \"Geçmişle yüzleşmek ereğiyle güç toplaması için Sırbistan yönetimine ve bu raporu tam ciddiyetle alması için Sırbistan’a talepte bulunmasına dair Güvenlik Konseyine çağırıda bulunuyorum” dedi.

BMÖ Güvenlik Konseyi üye ülkeleri temsilcilerinin huzurunda yaptığı konuşmada Thaçi, bağımsızlığın ilan edilmesinden sonraki bu yedi yıl içerisinde Kosova’da kaydedilen ilerlemelerden de söz etti.

Thaçi konuşmasında şöyle dedi: 
“Kosova Cumhuriyeti’nin bu 7 yıl içerisinde halkın, siyasetin ve uluslararası camianın iradesi ve ehemmiyeti sayesinde çok etnili, istikrarlı ve sürdürülür olan bir toplum ve demokratik kurumları kurduğunu bir kez daha vurgulamama izin buyurun. Ve bunun sonucu olarak Kosova barış faktörü ve bölge ile daha geniş çapta istikrarlılık ihracatçısı olmuştur.”

Bağımsızlığın yedinci yıldönümünde Kosova’nın içte ve dışta güçlendirilmiş bir ülke olduğunu söyleyen Thaçi; tanınma sürecinin, Kosova’nın geri dönülmez bir gerçeğin göstergesini olduğu gibi ülkemizin bölgede  istikrarlık ve barış faktörünü de teşkil ettiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Thaçi Kosova Cumhuriyeti’nin Mart ayında Sırbistan’ın da katılacağı 6 ülkenin dışişleri bakanlarına ev sahipliği yapacağı ve ortak yatırımlardan söz edileceği Batı Balkanlar Zirvesi’nin örgütlenmesi hakkında Güvenlik Konseyi üye ülkeleri temsilcilerini bilgilendirdi. 

Belirgin bir ilerlemenin kaydedildiği Sırbistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi sürecinde varılan anlaşmaların hayata geçirilmesine de değinen Thaçi, Brüksel anlaşmalarının hayata geçirilmesindeki gecikmelerden Sırbistan’ı suçlayarak bununla Sırbistan’ın Kosova’nın içişlerine karışmak ve müdahalede bulunmak hedeflerinden vazgeçmediğini ifade etti.

Thaçi konuşmasında aynıca geçen hafta Sırbistan’ın ünlü İnsani Hukuk Fonu örgütü tarafından Kosova’da 1999 yılı esnasında savaş suçları işlediği ve öldürülen Kosovalı sivillerin cesetlerini Sırbistan’daki mezarlarda gizlediğine dair Sırbistan Ordusu’nun şimdiki Genel Kurmay Başkanı’na yönelik yayımlanan raporu da hatırlattı.

Kosova Hükümeti’nin Sırbistan ile ilişkilerini tamamen normalleştirmeye ve karşılıklı tanınmayı hedefleyen diyalogun devamına özen göstereceğini belirten Thaçi, “Kosova’nın iç başarısının kanıtını Avrupa Birliği ile İşbirliği ve Ortaklık Anlaşması müzakerelerinin başarılı sona ermesi teşkil etmektedir” dedi.

Başbakan Yardımcısı Hashim Thaçi bu konuşmasında ayrıca Kosova’da Birleşmiş Milletler rolünün yeniden tanımlanması gereğini de dile getirdi.

KFOR-un Kosova’da kalmasını talep eden Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Daçiç, Bakan Jablanoviç’in görevinden alınmasına da değindi.

Daçiç bundan başka Kosova Kurtuluş Ordusu’nun eski subaylarının yargılanması şartlarının temin edilmesini talep ederek Aleksandar Vuçiç’in başında olduğu Sırbistan Hükümeti’nin  Priştine ile Belgrat arasındaki Brüksel diyalogunu devam edeceğini açıkladı.  

Yorumlar