Duyuru

Mustafa: Anlaşma ile Paralel Mahkemeler Feshedilecek

Kosova Haberleri

  /   357   /   12 Şubat 2015, Perşembe

Kosova Haber
 Yazdır

  

Kosova Başbakanı İsa Mustafa bugün Meclis milletvekillerine Brüksel’de Sırbistan ile diyalogda varılan yargı anlaşması konusunda bilgi verdi.


Bu anlaşmanın noktalarından ve Kosova devleti için öneminden konuşurken Mustafa,  Kosova’da eşsiz yargı sistemi söz konusu olduğu için önemli olduğunu değerlendirdi.


Başbakan Mustafa, paralel mahkemelerin olduğunu da hatırlatarak, bu anlaşmayla şimdiye kadar mevcut olan tüm paralel mahkemelerin feshedileceğini ileri sürdü.


Mustafa konuşmasında, “ Yargı konuları için bu alana bağlı çok sayıda uzmanın katıldığı uzun süreli bir diyalog yapıldı. Tüm çözümler Kosova yasaları kapsamında elde edilmiştir. Bu anlaşmanın imzalanmasıyla şimdiye kadar işlevlikte olan paralel mahkemelerin tümü feshedilecektir” dedi.


Bu anlaşmada kazanan ya da kaybeden tarafın olmadığını da söyleyen Hükümet Başkanı Mustafa, “Tüm taraflar, vatandaşlar ve ülkemizin egemenliği kazandı”  şeklinde açıklamada bulundu. 

 

Başbakanın bu raporuyla ilgili yapılan tartışmalarda Vetvendosje milletvekili Visar Ymeri,  Başbakana yönelttiği soruda bu anlaşmanın Mustafa’nın şahsı adına mı yoksa Kosova başbakanı olarak mı imzaladığına açıklık getirmesini istedi. 
Vetvendosje milletvekili aynı zamanda bu anlaşma metninin neler içerdiğini ve kaç notadan oluştuğunun da bildirilmesini istedi.

 

Nisma lideri Fatmir Limaj da Başbakan Mustafa’dan diyaloga yaklaşımını değiştirmesini isteyerek,  görüşülemeyecek konuların olduğunu söyledi.


Brüksel’de imzalanan anlaşma metni olmadığı için nihai bir değerlendirmenin yapılamayacağını belirten Limaj, yargı anlaşması söz konusu olunca yargı sisteminin iç bölünmesine imkan sağladığını ifade etti.

 

Ülkenin en büyük partileri olan PDK ve LDK  Brüksel’de başbakanlar Mustafa-Vuçiç arasında varılan yargı anlaşmasını selamlayıp desteklediler.


Milletvekili Enver Hoxhaj, “PDK adına İsa Mustafa’ya  tam bilgilendirme için  teşekkür etmek istiyorum. PDK  bu anlaşmaya tam destek sunmaktadır. Bu konu iki yıldan bu yana görüşülmektedir  ve bu, Kosova  yönetmenliğinin bu doğrultuda kararlı olduğunu göstermektedir.  Anlaşma Kosova Anayasası ve yasalarıyla uyumludur” şeklinde konuştu.


İsa Mustafa’nın  partisi de Anlaşmayı destekledi.


LDK Parlamento Grubu Şefi İsmet Beqiri, ülkenin anayasal düzenini ihlal edecek hiçbir anlaşma, hiçbir diyalog ve hiçbir görüşmenin  yapılmaması gerektiğini belirtti.


Beqiri, “Ülkenin kuzeyinde yasa ve düzenin  uygulanmaya başlamasını destekliyoruz. Orada yasa hariç herşey vardı.  Orada  feshedileceğini ümit ettiğimiz kriminel strüktürler vardı” dedi. 

  

Yorumlar