Duyuru

Jahjaga: Bölge Ülkeleri Ekonomi ve Güvenlik Alanında Birbirine Bağımlı

Kosova Haberleri

  /   445   /   09 Haziran 2015, Salı

Kosova Haber
 Yazdır

  

Bölge ülkeleri cumhurbaşkanlarının bir araya geldiği “Brdo Brioni Süreci” toplantısına Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga da katılıyor. 

Avrupa Birliği’nin genişlemesi, altyapı projeleri ve enerji güvenliği “Brdo Brioni Süreci” bu yılki toplantısının bazı önemli konularını teşkil ediyor. 

Atifete Jahjaga konuşmasında bizi çevreleyen realitenin genellikle kolay olmadığına işaret etti. 

Bölgede bu yıl yaşanan olayların devletler arası işbirliği zorunluluğunu kanıtladığını söyleyen Jahjaga, ekonomi ve güvenlik alanlarında ülkelerin birbirlerine bağımlılığına vurgu yaptı. 

Bölge ülkelerinin son yılarda demokratik ve yapılanmada gelişme sağladığına işaret eden Jahjaga, bölgenin ve bura devletlerin dönüşümünü ve yabancı yatırımlara cazip hale getirecek Avrupa Birliği’ne aday üye olmak yolunda yapılması gereken reformların engellendiğine vurgu yaptı. 


AB’nin bir parçası olmak kararlılığın sadece sözde kalmaması gereğine işaret eden Jahjaga, 30 yıla yakın izole edilen ve duraksama yaşayan ülkelerden sorumluluk da istendiğine dikkati çekti.

Ekonomik alanda devletler arası işbirliğinde bir canlanma yaşandığını söyleyen Jahjaga, düzenli ve sık sık görüşmelerin yatırımları teşvik ettiğini,  Avrupa Birliği ile altyapı ve enerji politikalarını uyumlaştırıldığını belirtti. 


Bölge ülkelerinin küresel terör, özellikle şiddet aşırıcılığı tehditlerinden payını aldığını ifade eden Jahjaga,  bölge ülkeleri arasında başlatılan diyalogu selamlarken işbirliği ve ortak eylemlerle bu yönde olumlu gelişme sağlanacağını vurguladı. Kosova’nın güvenlik alanında bu tehditlerle başa çıkmaya başardığını söyleyen Cumhurbaşkanı Jahjaga, Kosova’nın bölgede örnek olarak bu tehditlerle mücadele ederek bölge imajını korumaya ve herkesin güvenliğine katkıda bulunmaya devam ettiğini vurguladı.


AB entegrasyonu sürecinde Kosova ve Sırbistan arasında diyalogunda AB’nin örneksel angajeliğine de işaret eden Jahjaga, AB arabuluculuğuyla ilişkilerin normalleştirilmesi yardımcı olunurken önemli bir sayıda anlaşmanın da sağlandığını belirtti. Jahjaga, anlaşmaların uygulanması olmadan normalleşmenin imkanlı olmayacağını da ifade etti.


Jahjaga konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
“Ülkem kestirme değil yol istiyor. Ve ben masa etrafında bulunan hepinizi –AB ve komşu devletleri- bu anı Avrupa gündemlerimizi geliştirmek için teşvik fırsatı olarak görüyorum.”

  

Yorumlar