Duyuru

AB: Kosova ile İOA-nın İmzalanması Bekleniyor

Kosova Haberleri

  /   425   /   22 Ekim 2015, Perşembe

Kosova Haber
 Yazdır

  Yetkililerin açıkladıklarına göre Avrupa Birliği’nin Kosova ile İstikrar Ortaklık Anlaşması’nı gelecek hafta imzalaması ve bununla 28 üyelik bu birliğe Kosova’nın entegrasyon yolunun açılması bekleniyor.

Sırbistan’ın da AB-ye daha da yaklaşmasına yardımcı olacak bu gelişme, iç bölücülük temayüllerinin mevcut olduğu Avrupa Birliği’nin bazı ülkelerinde tedirginlik yaratabilir.

İspanya,  Kıbrıs, Yunanistan,  Romanya ve Slovakya gibi AB üyeleri daha 2008 yılında ilan edilen bağımsızlığımızı halen tanımıyorlar.

İyi ama bu ülkeler ülkemizi halen tanımamış olsalar da geçmişte Balkanlar’da milliyetçi gerginliğin şiddetinde kaybetmesine yardımcı olan AB-nin ülkemiz ile müzakereleri başlatmasını engellememiş ve sorun çıkarmamışlardır.

Kosova’nın Temmuz 2014 yılında AB ile tamamladığı İstikrar Ortaklık Anlaşması (İOA) müzakereleri, ekonomi açıdan fayda getirecek  AB üyeliğine doğru önemli bir adımı teşkil ediyor.
 
Yetkililerin açıkladıklarına göre Avrupa Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komşuluk ile Genişleme Müzakereler Komiseri Johannes Hahn, gelecek hafta Kosova ile İOA-yı imzalayacak.

İmzalanacak anlaşma ise gelecek yıl yürürlüğe girecek.REL  

Yorumlar