Duyuru

Kerry: Kosova’nın Egemenliğini İhlal Edecek Anlaşmayı ABD Desteklemeyecektir

Kosova Haberleri

  /   385   /   03 Aralık 2015, Perşembe

Kosova Haber
 Yazdır

  

Priştine’nin “Adem Jashari” Uluslararası Havalimanı’nda düzenlenen basın toplantısında ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Başbakan Isa Mustafa ile gerçekeleşen görüşmeyi ve ülkemizdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Bu kısa ziyaret nedeniyle özür dileyen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, müsait bir zamanda daha uzun bir ziyaret gerçekleştireceğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, açıklamasında diğerleri arasında şöyle dedi:
 “Başkan Obama’nın selamlarını getirdim, ABD Kosova’nın bağımsızlığının güçlenmesi için  yoğun olarak angaje olmaktadır. Bugünkü görüşmede bundan başka ekonomik,  güvenlik ve geçiş dönemi konuları yanısıra Parlamento’daki sıkıntılardan da söz ettik. ”

Kerry’ye göre İstikrar ve Ortaklık Anlaşması-İOA-nin imzalanması ileriye doğru büyük bir adımı teşkil ediyor, bu başarılar Sırbistan ile diyalogda ilerlemenin kaydedilmesi için Kosova’nın iradesinin kanıtıdır.

Sırbistan ile varılan anlaşmalara değinen Kerry, ABD-nin Kosova’nın toprak bütünlüğü ile egemenliğini tehdit eden hiçbir anlaşmayı desteklemeyeceğini Kosova’nın istikbali için büyük yatırım yapan Amerika’nın Kosova’nın istikbalini riske atmayacağına vurgu yaptı.

Özellikle Meclis’teki son gelişmeler olmak üzere Kosova siyasetine güçlü mesajlar veren ABD Dışişleri Bakanı John Kerry konuşmasının devamında şöyle dedi:
  “Yasa ve Meclis’te hür ifadelerin dile getirilmesine saygı gösterilmelidir. Şiddet kabul edilmezdir. Kosova Meclisi’nde önemli tartışmaların sürdürüleceği ve birbiriyle nekadar farklı düşünmelerine karşın, insanların birbirlerini dinleyecekleri bir yer olmalıdır. Bu ortak bir yol için yeni fikirleri getiriyor. Bizde de farklı partiler var,  ancak ileriye gitmek için ortak bir dil bulduk.”

Meclis’te tartışmaların yapılması ve oradan şiddetin uzaklaştırılması gereğini savunan Kerry,  “Tartışmalar demokrasilerde bilhassa kutsal olan Meclis’te yapılmalıdır,  Meclis’te gözyaşartıcı gazın yeri yoktur. Tüm partiler şiddet kullanmaktan uzak durmalı ve ortak yol bulmalıdırlar. Ortak yol, dini ve cinsiyet mensupluğu fark etmeksizin herkese aynı olmalıdır.” dedi.

Özel Mahkemeyi de kurmakta Kosova’yı teşvik eden Kerry,  “Kosova liderlerinden, yolsuzluğu ve tüm yolsuzluk vakalarla mücadelede bulunmalarını ve tüm suçluların cezalandırılmalarını talep ediyorum. ABD tüm bu süreçlerde Kosova’nın yanında olacaktır.” dedi.

Kosova'nın başkenti Priştine'ye gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, havaalanında yaptığı görüşmeler ve basın toplantısının ardından Sırbistan'a geçti.

  

Yorumlar