Duyuru

Mustafa: Vatandaşlarıma Serbest Dolaşım Hakkı Tanınmazsa Ben de Avrupa’ya Gitmem

Kosova Haberleri

  /   467   /   28 Aralık 2015, Pazartesi

Kosova Haber
 Yazdır

  Başbakan Isa Mustafa vizeler muafiyetinin ertelenmesinin,  Priştine-Belgrat diyalogu dahil diğer sorun ve sıkıntıları beraberinde getireceğini söyledi.

Başbakan Isa Mustafa, Kosova vatandaşlarına Schengen bölgesi ülkelerine serbest seyahat etmelerine müsaade edilmemesi halinde ne kendisinin ne de başında bulunduğu kabine üyelerinin Schengen bölgesine gidemeyecekleri uyarısında bulunup Kosova ve Sırbistan hükümetleri arasında görüşmelerin sürdürüldüğü Brüksel’e de gitmeyeceği anlamının çıkarılmasına yer bıraktı.

\"Ocak ayının ilk on beş günü, Kosova’ya vizeler muafiyeti yolunu açan 8 noktalık yerine getirilmeyen kriterle meşgul olan teknik gruplara somut sonuçları meydana getirecektir.\" Dedi Başbakan Mustafa.

 ‘KosovaPress’-e verdiği demecinde  vizeler muafiyeti kriterlerinin yerine getirilmesi için büyük özen gösterildiğini söyleyen Başbakan Mustafa, 95 kriterden yalnız 8 kriterin tamamen yerine getirilmediğini ve teknik ekiplerin bu kriterleri de yerine getirmek için gereken süreye sahip olduğunu belirtti.

AB tarafından Kosova’ya çifte standart uygulandığına inanan Mustafa, bu durumun kabul edilmez olduğunu ifade etti.

İki milyon insanın izole edilmesinin ve bu insanların tüm Balkanlar ve daha geniş çapta insanlardan farklı muamele görmelerinin haksızlık olduğuna dikkat çeken Mustafa, vizeler muafiyetinin eğitim almak, Avrupa’yı görmek ve Avrupa demokrasisi ile ekonomisinden bir şeyler öğrenebilmek için Kosovalılara iyi bir fırsatı teşkil ettiğini söyledi.

Serbest dolaşımın, ekonomi işbirliği  ve dış pazarlara katılım için İstikrar ve Ortaklık Anlaşması’ndan yararlanabilecek işletmelere iyi bir imkan olduğunu belirten Başbakan Mustafa, vizeler muafiyeti uygulamasından faydalanarak vatandaşlarımızın daha iyi bir yaşam arayışıyla ülkeyi terk etmesinden korkmadığını anlattı.

Bu yılın başlarında Kosova’dan kaçan vatandaşlarımızın ülkeye geri dönmeyi istediğini anımsatan Başbakan Isa Mustafa,  Balkan veya Avrupa’nın bir bölümünden bir ülkenin izole edilmesiyle istikrarın da tehlikeye girebileceğini değerlendirdi.  

Yorumlar