Duyuru

Jahjaga: Kosova’da Cinsel Şiddet Savaş Aracı Olarak Kullanılmıştır

Kosova Haberleri

  /   354   /   30 Mart 2016, Çarşamba

Kosova Haber
 Yazdır

  Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga,  Malta Cumhurbaşkanı Marie Louise Coleiro Preca’nın Refah Vakfı tarafından örgütlenen “ Çatışma ve ötesinde cinsel şiddet” forumunda yaptığı konuşmasında, Kosova’da  binlerce kadın ve erkeklere karşı cinsel şiddetin masum vatandaşlarda korku ve baskı yaratmak, etnik temizleme, erkeklerin aşağılanması ve bir toplumun insanlık değerlerini kaybetmesi amacıyla savaş aracı olarak kullanıldığını belirtti. 

Jahjaga, yaklaşık  20 bin masum vatandaşın  Sırp güçleri tarafından işlenen cinsel şiddetin  korkunç faaliyetlerinin yaralarını taşıdığını söyledi. 

“Bu insanların vücutlarına işlenen suçlar büyük bir suçtan konuşmaktadır. Biz ise toplum olarak oldukça zor gelen bu acıları duymaya nadiren hazırız” şeklinde konuşan Jahjaga, bu durumdan hareket ederek,  Savaş süresince Şiddete Mağdur kalanlara kurumsal bir yanıt vermek için Ulusal Cinsel Şiddet Mağdurları Kurulunu kurduğunu ve bugün bu kişilerin  yasal haklarının tanınmaya başladığını,  tabunun kırıldığını  ve dünyadan dostların desteğine sahip olunduğunu söyledi.    

Yorumlar