Duyuru

Kurtulmuş: Türkiye, Kosova’ya Yardımını Sürdürecek

Kosova Haberleri - Türkiye Haberleri

  /   1495   /   23 Nisan 2016, Cumartesi

Kosova Haber
 Yazdır

  Kosova ziyaretinde bulunan Türkiye Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş bugün aynı zamanda Kosova Meclis Başkanı Kadri Veseli ile de temaslarda bulundu. 

Bu görüşmede Veseli, Kosova’daki gelişmelerden, Avroatlantik  entegrasyonu sürecinde kaydedilen ilerlemeden ve AB’nin talep ettiği siyasi şartların yerine getirilmesinden bilgi verdi. 

Kosova ve Türkiye Meclisleri arasında işbirliğini çok olumlu değerlendiren Başkan Veseli, Türkiye devletinin Kosova’ya ekonomi desteğini ve Türk şirketlerinin yatırımlarını takdir etti ve bu işbirliği ile desteğin gelecekte de devam etmesi gereğini vurguladı.

Veseli aynı zamanda Kosova bağımsızlığının uluslararası tanınmasının geniş boyut kazanmasında resmi Ankara’nın yaptığı büyük yardımı için Türkiye Başbakan Yardımcısına teşekkür etti. 

Bu görüşmeden sonra Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş basına açıklamada bulundu.

Kurtulmuş, Türkiye’nin Kosova’nın bağımsızlığına büyük destek verdiğini ve bağımsızlığın ilanından sonra TİKA, Yunus Emre Kültür Merkezi, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluğu Başkanlığı aracılığıyla Türkiye’nin bütün kurum ve kuruluşlarla Kosova halkının yanında olduğunu söyledi. 

Kosova’nın kalkınması, buradaki Osmanlı mirası olan eserlerin yeniden canlandırılması, ortak kültür değerlerin yeniden zenginleştirilmesi, ayrıca Kosova’nın kalkınma hamlelerinin yerine getirilebilmesi anlamında da Türkiye’nin yardımlarını sürdürdüğünü ve sürdüreceğini belirten Numan Kurtulmuş, ilerde özellikle iktisadi alanda iki ülke arasında ilişkilerin artırılması için gayret gösterileceğini belirtti. 

“Biz Kosova’yı Kosovalılar da Türkiye’yi kendilerinin ikinci vatanı olarak kabul etmektedirler. Biz burayı Kosovalı kardeşlerimizi Evladı Fatihan olarak görüyoruz. Kosova’nın her yerinde Osmanlının ayak izleri var, bu ayak izlerinin yeniden canlandırılması gerek, bununla birlikte kültürel ilişkilerin de canlandırılması anlamına geliyor” şeklinde konuşan Türkiye Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş yarın TİKA desteğiyle restore edilen Yanova’da cami açılışını yapacaklarını bildirdi. 

Kosova’da Türklerin yeri ve önemine de değinen Kurtulmuş, Kosova’da Türk toplumunun en uyumlu ve entegre olmuş azınlıklardan biri olduğunu, Türklerin burada azınlık olarak kendilerini hissetmediklerini, kendilerini Kosova’nın esas ana unsurlarından birisi olarak gördüklerini ifade etti ve buradaki Türk toplumunun durumunun iyileşmesi için Türkiye olarak ta üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdiğini vurguladı. 

Numan Kurtulmuş, İslam ülkeleri tarafından Kosova’nın tanınması için Türkiye Cumhurbaşkanın son İslam Konferansında çağrıda bulunduğunu söyleyerek, Türkiye için Kosova’nın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan gibi olduğunu, Kosova’yı  çok yakın gönül bağı olan ülkelerden biri olarak gördüklerini söyledi. Her platformda Kosova’nın uluslar arası tanınması için elden gelen gayretin yapıldığını ifade eden Kurtulmuş Kosova’nın İslam coğrafyasının batıdaki en önemli uçlarından birisi olduğunu kaydetti ve bir kez daha İslam ülkelerinin bir an önce Kosova bağımsızlığını tanımalarına çağrı yaptı.   

Yorumlar