Duyuru

Thaçi: Geçen Asrın Düşmanlıklarını Aştığımızı Teyit Ediyoruz

Kosova Haberleri

  /   506   /   02 Haziran 2016, Perşembe

Kosova Haber
 Yazdır

  Sofya’da çalışmaları bugün (01.06.2016) başlayan Güneydoğu Avrupa’da İşbirliği Süreci Zirvesi’nde (SEECP) yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi  özellikle  bölge ve AB için sıkıntılı geçen bu dönemde bölgesel işbirliği ve bölgenin AB ile NATO entegrasyonu yönünde ilerde atılacak adımlar hakkında tartışmaların sürdürülmesinin önemli olduğunu ifade etti.

“Bölge için önemli ve entegrasyonumuz yönündeki diğer yapıcı adımları atmamızın gerektiği bir anda bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bölge tarafları arasında irtibat artık bir konuyu teşkil etmiyor. Bölgedeki tüm taraflar arasında buluşmalar, görüşmeler ve diyalog şimdi artık normal bir şeyi teşkil ediyor. Aramızda, halklarımız ve ülkelerimiz arasında güvenin tesis edilmesi zamanıdır. Siyasi liderler olarak,  geçen asrın düşmanlıklarını aştığımızı teyit etmek bize düşmektedir ve barış,  istikrar ile dostluk için bir geleceği kurmaya özen gösteriyoruz. SEECP gibi platformlarla birbirimizle işbirliğini sürdüreceğimizi,  birbirimizi iyi ama herkese daha iyi bir istikbal için tüm bölgeyi samimiyetle desteklediğimizi taahhüt ediyoruz. İşbirliği ve dostluk kurmakla,  tüm toplumumuza yansıyan güveni de kuruyoruz.” diyen Thaçi, katılımcılara atıfta bulunarak politikalarımızın,  faaliyetlerimizin artık yerel değil bölgesel olduğunu söyledi.

Halklar arasında güveni sağlayan ilk mekanizma gibi barışmanın olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Thaçi, “Kosova ile Sırbistan arasında ilişkilerin normalleşmesinin başlamasından sonra,  onlarca yıl ardından Arnavutluk liderlerinin Sırbistan’daki ziyaretleri ve Sırbistan liderlerinin Arnavutluk’taki ziyaretlerine şahit olduk. Öyle ki olumlu faaliyetlerimiz,  atmış olduğumuz  olumlu adımlar bölgeye de olumlu yansıyor.” dedi.

Cumhurbaşkanı Thaçi konuşmasında SEECP gibi zirvenin bölgede barış ve güvenin daha da güçlendirilmesi için iyi bir fırsatı teşkil ettiğini söyledi.

 “Siyasi liderler olarak, dostluk, işbirliği, barışma ve güveni kurmakla,  örnek olmak  görevimizdir.” dedi diğerleri arasında Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi.

Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi yanısıra zirveye evsahibi Bulgaristan Başkanı Rosen Plevneliev, Hırvatistan Başkanı Kolinda Grabar-Kitaroviç, Arnavutluk Başkanı Bujar Nishani, Moldova Başkanı Nicolae Timofti, Bosna Hersek Üçlü Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir Izetbegoviq, Karadağ Başkanı Filip Vujanoviç ve Makedonya Başkanı George Ivanov katıldı.

Zirvenin katılımcıları arasında aynıca Türkiye Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Romanya Başbakanı Daçian Çoloş, Slovenya Başbakan yardımcısı Karl Erjavec de yer alırken diğer Güneydoğu Avrupa ülkeleri dışişleri bakanları düzeyinde temsil ediliyor.  

Yorumlar