Duyuru

Karaciç davası: Sırbistan için yeni bir dönem mi?

Sırbistan

  /   455   /   03 Mart 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

Sırbistan, Radovan Karaciç'in iadesi ve yaklaşmakta olan dava ve bunun Sırbistan'ın'ın umutları açısından anlamı konusunda internetteki yorumlara boğulmuş durumda.

Southeast European Times için Zeljana Grubisiç'in haberi -- 01/08/08

photo

Bosnalı Sırp savaş suçları zanlısı Radovan Karaciç'in 31 Temmuz Perşembe günü Lahey mahkemesine ilk kez çıkışıyla ilgili canlı yayını izleyen Belgradlı bir satıcı görülüyor. [Getty Images]

31 Temmuz Perşembe günü, dünya Radovan Karaciç'i, sağlık uzmanı kişiliği ve uzun sakalı olmadan gerçek Karaciç'i ilk defa gördü. Bu arada Sırbistan'daki blog ve forumlarda, insanlar tutuklama olayı ve bunun ülkenin geleceği açısından olası anlamı üzerinde yorumlarda bulunuyorlar.

Lili Radio Televizija Srbije sitesindeki yazısında, "Sırbistan yasalarına uyan bir devlet olduğunu kanıtlamıştır." diyor. Yazar, iadeye açıkça karşı çıkan milliyetçi Sırbistan Radikal Partisi'ni tavrını değiştirip sivil bir toplum inşa etmeye çağırıyor. Lili, Sırbistan'ı "dürüst insanların yaşadığı kanunlu bir ülke" olarak temsil etmenin zamanı geldiği sonucuna varıyor.

Diğerleri de aynı fikirde. Anonymous, "Nihayet! Şimdi diğerlerini de yakalayalım ve 20 yıldır kaybettiğimiz yaşamlarımıza devam edelim." diyor. Bir diğer yorumcu, Stric iz evropske unije, Sırbistan'ın "bir dönemi kapama zamanı gelmiştir. Geriye bakmayalım. İleriye bakalım ve gidelim. Sırbistan için." diyor.

Neredeyse herkes Karaciç'in yargılanması gerektiği konusunda hemfikirken, bunun Lahey'de olması gerektiğine herkes inanmıyor. Vladimir Pantelic yazısında, "Sırbistan'da yargılanmasını umut ediyordum. İade edilmesine şaşırdım. Beklenmedik bir şeydi." diyor.

"Evet, Naser Oriç ve Ramuş Haradinay'ı serbest bırakan Lahey'de değil, ülkemizde, mahkeme huzurunda yargılanmalıydı." diyen Iskreni patriota da aynı fikirde. "Adalet bu mu? Katılmayı o kadar beklediğimiz adil ve iyi Avrupa bu mu? Lahey tarafsız bir mahkeme değil, Karaciç'in iadesine gelen olumsuz tepkiler de bu yüzden."

Neka je sert tepki veriyor: "Bu bizi neden ilgilendiriyor ki? Bizim işimiz onun suç işlemesini önlemekti ve benu başaramadık. Biz tarafsız olmadığımıza göre, bırakın onu dünya yargılasın.

"Tanrı var." diyen Hag şöyle devam ediyor: "Diğer ikisini de tutuklayıp Avrupa'nın geri kalanı gibi yaşamlarımızı sürdürelim. Halk olarak gençliğimizi mahvettiler. En azından gelecek nesiller daha iyisine kavuşsun. Sırbistan, bazıları dikenli teller içinde olmasını tercih etse bile AB'ye girecek. Onların istedikleri olmayacak. Yaşasın Sırbistan!!!"

Zoki, "Biz Sırplar, bütün savaş suçu zanlılarının adaletin karşısına çıkması gerektiği gerçeğini kabul etmeliyiz. Karaciç Sırp halkını düşünseydi çoktan teslim olmuştu, o da Ratko Mladiç de. Yüzümüzü geleceğe ve daha iyi bir yaşama dönmeliyiz. Oysa onlar artık geçmişte kaldı." diyor.

"Savaş suçlarıyla ilgili bütün bu meseleler uzun zaman önce sona erseydi, Sırbistan Avrupa olmuş ve hepimiz daha iyi bir hayata başlamış olurduk." diye düşünen ivreme je şöyle devam ediyor: "Kendi aramızda kavgaya ve birbirimizden nefret etmeye son vermemiz gerekiyor, geçmişi geride bırakıp yüzümüzü daha iyi bir hayata dönmeli, kendimiz ve çocuklarımız için geleceğe bakmalıyız. Sırbistan bunu hak ediyor."

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar