Duyuru

BM raporu: Balkanlar Avrupa'nın en güvenli bölgeleri arasında

Dünyadan Haberler

  /   248   /   03 Mart 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

BM'nin Uyuşturucu ve Suç Dairesi'ne göre, Balkanlar'ın gangster cenneti olarak sahip olduğu imaj artık geçerliliğini kaybetti. Ancak bölge bazı ciddi sorunlarla hala uğraşıyor.

(FT, Deutsche Welle - 30/05/08; AP, Reuters, Makfax, BM Haber Merkezi, BM Uyuşturucu ve Suç Dairesi - 29/05/08)

photo

UNODC İcra Direktörü Antonio Maria Kosta raporunda, "Şaşırtıcı bir şekilde, Balkan bölgesi Avrupa'nın en güvenli bölgelerinden biri." dedi. [Getty Images]

BM Uyuşturucu ve Suç Dairesi (UNODC) bu yazın başlarında yayınladığı bir raporda, Balkanlar'daki suç oranında yaşanan yakın tarihli keskin bir düşüşün bölgeyi Avrupa'nın en güvenli bölgelerinden biri haline getirdiğini ileri sürdü.

UNODC 29 Mayıs tarihli raporunda, cinayet, saldırı ve tecavüz gibi cana yönelik suçların yanı sıra soygun ve hırsızlık gibi mala yönelik suçların oranının artık Balkan ülkelerinde Batı Avrupa'dan daha düşük olduğunu belirtti.

UNODC İcra Direktörü Antonio Maria Kosta raporun giriş bölümünde, "Şaşırtıcı bir şekilde, Balkan bölgesi Avrupa'nın en güvenli bölgelerinden biri." dedi.

Olumlu gelişmelerin, Yugoslavya'nın başlangıçtaki kaotik parçalanmasının ardından siyasi istikrardaki artış ve demokratikleşmeden kaynaklandığı bildiriliyor. Başta AB'den olmak üzere gelen uluslararası yardımlar bölgenin toparlanmasına yardımcı olurken, Birlikle yakın ilişkiler kurma süreci sınırları açarak kaçakçılığın cazibesini azalttı.

Raporda, "Balkanlar, demagoglar, gizli polis ve eşkıyaların uygulanan yaptırımlar ve insan, silah, sigara ve uyuşturucu kaçakçılığından kazanç sağladığı bir dönemden çıkıyor." ifadesi yer alıyor.

UNODC'ye göre, bölge sakinleri artık başka bölgelede yaşayanlar kadar veya onlardan daha güvenli bir hayat sürüyorlar.

Kosta Brüksel'de yaptığı konuşmada, "1990'lı yıllarda Balkanlar'da yaşamı felç edecek şekilde birbirini besleyen siyasi istikrarsızlık ve suç kısır döngüsü kırılmıştır." dedi.

UNODC'ye göre organize suç da önemli bir tehdit olarak gerilemekte. Uyuşturucu kaçakçılığı azalıyor. Silah kaçakçılığı ve insan kaçakçılığının da gerilemekte olduğu sanılıyor.

Ancak Kosta, "iş dünyası, siyaset ve organize suç arasında devam eden ilişkilerin" bölgenin tamamına yönelik ciddi bir tehdit oluşturmaya devam ettiği konusunda da uyardı.

Yetkili, "Geçmişte bu durumdan kazanç sağlayanlar itibarlarını ve paralarını iş ve siyaset yoluyla aklamaya çalışıyorlar." şeklinde konuştu.

Raporda Arnavutluk'tan, 57 ülkenin yer aldığı ankette %9'luk bölge ortalamasının üzerindeki puanıyla rüşvetin en sık rastlandığı ülke (katılanların %66'sı 2006 yılı içinde rüşvet vermiş) olarak bahsediliyor. Kosta, yolsuzluğun Balkanlar'ın "bir numaralı halk düşmanı" olduğu konusunda uyardı.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar