Duyuru

Kosovalı yetkililer: Mitrovica için Brcko modeli uygulanamaz

Kosova Haberleri

  /   416   /   03 Mart 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

PRİŞTİNE, Kosova -- Yetkililer ve analistler 11 Ağustos Pazartesi günü Bosna-Hersek'teki Brcko modelinin kuzey Kosova'ya uygulanabileceği yönündeki bir öneriyi reddettiler. Hükümet böyle bir çabanın Kosova'da istikrarı bozabileceğini söylerken, cumhurbaşkanlığı eski BM elçisi Martti Ahtisaari'nin planıyla çelişen hiçbir önerinin kabul edilemeyeceğini ileri sürdü. AB'nin eski Kosova elçisi Wolfgang Petritsch Pazartesi günü BBC'ye verdiği bir röportajda, Brcko modelinin Mitrovica sorununu geçici olarak çözmek üzere Kosova'da kullanılabileceğini ileri sürdü.

Diğer yandan Pazartesi günü, UNMIK Kosova'daki uluslararası varlığı yeniden yapılandırma çabaları kapsamında çalışan sayısını yaklaşık %70 oranında, yani 1400 kişi kadar azaltma planlarını açıkladı. Ancak UNMIK sözcüsü Alexander Ivanko, Kosova'nın Sırp nüfusun yoğunlukta olduğu kuzey kesimlerindeki personel sayısının, New York'ta ayrıca görüşülmesi gerektiği için azaltılmayacağını da vurguladı.

Yine Pazartesi günü, Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç Malezya'nın Kosova'nın bağımsızlığını tanıma sürecini geçici olarak askıya alma kararı aldığını açıkladı. Duyuru, Jeremiç'in Kuala Lumpur'a yaptığı ziyaret sonrasında geldi. Bakan buradan Singapur'a geçti. (Koha Ditore, Kosovalive, Zeri, Lajm, Express, Politika - 12/08/08; RTK, Kohavizion, Beta, B92, Tanjug, Studio B - 11/08/08) 

  

Yorumlar