Duyuru

Cukanoviç: Karadağ'a Kosova'yı tanıması yönünde baskı yapılıyor

Karadağ

  /   520   /   04 Nisan 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

PODGORICA, Karadağ -- Başbakan Milo Cukanoviç 8 Eylül Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "uluslararası toplumun belli kesimlerinin" Podgorica'dan Kosova'yı tanımasını beklediklerini söyledi. Cukanoviç gazetecilere verdiği demeçte, "Bu beklentiler şaşırtıcı değil. Avrupa ve Avrupa-Atlantik toplumunun bir parçası olmak istiyorsak, bu toplumlardaki ortaklarımız da bizden kendi dış politika yollarını izlememizi beklerler." dedi. Karadağ'ın Kosova'nın tek taraflı bağımsızlığını tanıyıp tanımayacağı şeklindeki bir soruya Cukanoviç, "ilk önce ve en önemlisi devletin çıkarlarını rehber kabul etmenin yetkililerin görevi" olduğunu söyleyerek yanıt verdi. ABD ve İngiltere'nin Podgorica büyükelçileri hükümetlerinin bölge ülkelerinden Priştine ile diplomatik ilişkiler kurmalarını beklediğini söylemişlerdi.

Pazartesi günü Priştine'de, ABD'li diplomat ve Dayton Anlaşması'nın mimarı Richard Holbrooke Karadağ ve Makedonya'yı Kosova'yı tanımaya çağırdı. Holbrooke AB'yi, Belgrad "Kosova'yı kendi toprağı gibi görmeye" devam ettiği sürece Sırbistan'ın üyeliğini reddetmeye çağırdı. Kosova Başbakanı Haşim Taki ile görüşmesi sonrasında konuşan Holbrooke, katılımın "ancak Belgrad'da Kosova'yı bağımsız bir ülke olarak tanıma konusunda tam bir mutabakat sağlanması" halinde gerçekleşmesi gerektiğini belirtti.

Yine Pazartesi günü, Taki ve Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu komşu Makedonya tarafından tanınmayı değerlendirerek bunun şartsız gerçekleşmesi gerektiğini söylediler. Liderler ayrıca Makedonya ile birlikte yürütülen sınır çizim sürecinin hızlandırılması yönünde de çağrıda bulundular. (RTCG, Telegrafi, Beta, Tanjug, B92, Koha ditore, Zeri, Lajm, Kosova sot, Express, TV 21, RTK - 09/09/08; Telegrafi, Blic, Makfax, A1 - 08/09/08) setimes 

  

Yorumlar