Duyuru

Rehn: Makedonya AB tam üyelik kriterlerini yerine getirmelidir

Makedonya

  /   503   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

BRÜKSEL, Belçika -- AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Olli Rehn 2 Ekim Perşembe günü yaptığı açıklamada, Makedonya'nın AB'ye katılmak için yerine getirmesi gereken en önemli şartın üyelik müzakerelerinin başlatılmasına ilişkin siyasi kriterleri gerçekleştirmek olduğunu söyledi. Makedonya Cumhurbaşkanı Branko Zrvenkovski ile Brüksel'de yaptığı görüşme sonrasında konuşan Rehn, Makedonya ve bölge meselelerinin ele alındığı görüşmenin yararlı ve dostane bir hava içinde gerçekleştiğini söyledi. Siyasi kriterler hakkındaysa yetkili, demokrasi kurumlarının işleyişinde istikrar, hukukun üstünlüğünün kurulması ve uluslararası standartlara uygun adil seçimler düzenlenmesinden bahsetti.

Yunanistan ile aradaki isim anlaşmazlığıyla ilgili sözlerinde Zrvenkovski, Makedonya'nın kültürel ve ulusal kimliğine ters düşmeyen adil bir uzlaşmayı kabul etmeye hazır olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı, Yunanistan'ın da aynı esnekliği göstermesini umut ettiğini de ifade etti. BM'nin anlaşmazlıkla ilgili görevli elçisi Matthew Nimetz Salı günü Yunan ve Makedon temsilcilerle bir araya gelmeyi planlıyor.

Aynı gün ilerleyen saatlerde Zrvenkovski, AB güvenlik sorumlusu Javier Solana ve NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer ile bir araya geldi. Solana, zamanın Makedonya'nın AB ve NATO üyelik hedeflerinde son derece önemli bir faktör olduğunu söyledi. Gerek o gerekse de Hoop Scheffer, isim anlaşmazlığının çözülmesinin önemini vurguladı. De Hoop Scheffer, Batı Balkanlar'da istikrarın anahtarının bütün bölgenin Avrupa-Atlantik entegrasyonu olduğunu da sözlerine ekledi. İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband de Podgorica merkezli Vijesti gazetesinde yayınlanan bir makalede aynı temayı dile getirdi. (AFP, Makfax, MIA, Vijesti - 02/10/08) 

  

Yorumlar