Duyuru

Kosova hükümeti ve EULEX misyonun başlamasından memnunlar

Kosova Haberleri

  /   333   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

PRİŞTİNE, Kosova -- EULEX başkanı Yves de Kermabon ve Başbakan Yardımcısı Hayredin Kuki 17 Aralık Çarşamba günü, misyonun göreve başlamasının birinci haftasının başarılı geçtiği konusunda anlaştılar. Kuki, misyonun göreve başlamasının başta Sırp nüfusun yoğunlukta olduğu kuzey Kosova'da olmak üzere hukukun üstünlüğünün kurulması açısından önemli olduğunu söyledi.

Bu arada Perşembe günü, İnsan Hakları İzleme Örgütü EULEX'i etnik nedenli suçlar ve Kosova'daki ihtilaf sırasında işlenmiş suçlarla ilgili olaylar hakkında bir an önce soruşturma başlatmaya çağırdı. Örgüt de Kermabon'a yazdığı bir mektupta, AB misyonunun en hassas davalara öncelikli muamele eden bir strateji hazırlaması gerektiğini ileri sürdü. Örgüt özellikle Mart 2004 ayaklanmaları ve 1999 yılında sona eren ihtilaf sırasında işlenmiş savaş suçlarıyla ilgili suçlara işaret etti.

Diğer yandan NATO savunma sorumlusu Amiral Giampaolo di Paola Çarşamba günü yaptığı açıklamada, NATO'nun Kosova Güvenlik Güçlerini (KSF) hazırlama konusunda görevini yapmakta olduğunu, ancak kontrolü dışında gecikmeler yaşandığını söyledi. Koha Ditore gazetesine verdiği demeçte di Paola, "Kosova tarafı da işin kendi üzerine düşen kısmını yapmalıdır. Kosova kurumları henüz KSF komutanını atamadılar." dedi. (Koha Ditore, Express, Lajm, Zeri, Kosova Sot - 18/12/08; RTK, Telegrafi, Kohavision - 17/12/08) setimes 

  

Yorumlar