Duyuru

SC meclisi, tarafın ayrılma hakkını tekrar onayladı

Bosna Haberleri

  /   493   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

Bosnalı Sırp milletvekilleri, Sırp Cumhuriyeti'nin Bosna-Hersek'ten ayrılma hakkına sahip olduğu yönündeki ısrarını tekrarlayan, bağlayıcı olmayan bir kararı Çarşamba günü kabul ettiler.

(Reuters, AFP, AP, DPA, HINA, B92 - 15/10/08; Yüksek Temsilciler Dairesi -- 10/10/08 - 15/10/08)

photo

Başbakan Miroslav Dodik Özgür Avrupa Radyosu'na verdiği demeçte, "Ne Bosna-Hersek'e duygusal bir bağım, ne de onu seviyorum. SC'ye duygusal olarak son derece bağlıyım ve işleyeceğine inanıyorum." dedi. [Getty Images]

Yüksek Temsilci Miroslav Lajcak 15 Ekim Çarşamba günü yaptığı açıklamada Bosna-Hersek'in (BH) taraflarının varlık ve statüsünün ülke anayasası tarafından koruma altında olduğunu ve hiçbirinin bunları tek taraflı olarak değiştiremeyeceğini vurguladı.

Lajcak'ın sözleri Sırp Cumhuriyeti (SC) parlamentosu tarafından kabul edilen ve meclisin ilk olarak Şubat ayında geçirilen ve AB üye ülkelerinin çoğunun Kosova'yı tanıması halinde Bosnalı Sırp tarafın "statüsünü tekrar gözden geçirmek üzere referandum yapma hakkının olduğunu" doğrulayan kararlara tepki olarak geldi.

Geçtiğimiz hafta yaptığı konuşmada "Egemenlik devletlerin, bu nedenle de Bosna-Hersek'in bir özelliğidir." diyerek şöyle devam etti: "Sırp Cumhuriyeti devlet içinde devlet değil, bir taraftır, hepsi bu."

SC parlamentosu Çarşamba günü SC hükümetinin geçmişte taraftan devlet düzeyindeki makamlara yapılan bütün yetki devirlerinin gözden geçirilmesini talep etti. Milletvekilleri ayrıca, gelecekte bu tip hiçbir devrin parlamentonun onayı alınmadan yapılamayacağı konusunda da uyardılar. Ayrıca, Lajcak'ın Yüksek Temsilciler Dairesi'nin bir AB özel elçiliğine dönüştürülmesini de istediler.

SC parlametosunun olağanüstü toplantısı, ülkenin üçlü cumhurbaşkanlığının Boşnak üyesinin geçtiğimiz ay BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmadan sonra gerçekleşti. Haris Silayciç, SC'nin BH içinde "soykırımla kurulduğunu" ve BM'nin savaşta yapılmış hataları düzeltmesi gerektiğini" söyledi.

Bu yorumları kınayan parlamento, Bosnalı Sırp cumhurbaşkanlığı üyesi Nebojsa Radmanoviç'i Silayciç'in diğer iki cumhurbaşkanlığı üyesinin rızasını almadan bir daha BH adına konuşmamasını sağlamaya çağırdı.

Son aylarda, Batılı diplomatlar sürekli olarak BH'deki siyasileri Dayton Barış Anlaşmalarına yönelik itirazlarına son vermeye ve bunun yerine ülkeyi AB üyelik yolunda ilerletmeye odaklanmaya çağırdılar.

Lajcak Alman haftalık siyasi Der Spiegel dergisine verdiği demeçte, BH halkının "milliyetçi siyasilerin AB üyelik yollarını tıkadığını anlamaları gerektiğini" söyledi.

SC'de olası bir bağımsızlık referandumunu önleyip önleyemeyeceği sorulan Slovak diplomat, böyle bir referandumun uluslararası toplum tarafından çizilmiş olan "kırmızı çizgiyi" aşacağını kaydetti.

Lajcak, "Ayrıca, Sırp Cumhuriyeti bağımsız bir devlet olarak ekonomik açıdan ayakta kalamaz." diye de ekledi.

Lajcak, SC Başbakanı Milorad Dodik'in lideri olduğu Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakından temsilcilerin merkezi hükümet ve parlamentodan ayrılmalarını isteyebileceği konusunda uyararak, "BH'yi daha kolay ve yasal yoldan yok etmekle tehdit ettiğini" de kaydetti.

"Sonuç olarak parlamento felç olur, ortada hükümet kalmaz, ortada Bosna-Hersek kalmaz." diyen yetkili şöyle devam etti: "Sırplar olmadan Bosna olmaz."

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar