Duyuru

Kosovalı blogcular Karadağ ve Makedonya'nın ülkelerini tanımasını sevinçle karşıladılar

Kosova Haberleri

  /   561   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

Karadağlı ve Makedon liderlerin Ekim ayı başında Kosova'nın bağımsızlığını tanımaları sonrasında, Kosovalı blogcular karara çoşkuyla övgüde bulunuyorlar.

Southeast European Times için Priştine'den Besa Bekiri'nin haberi – 17/10/08

photo

Makedonya ve Karadağ geçtiğimiz günlerde Kosova'nın bağımsızlığını tanıyarak Kosovalı blogculardan büyük övgü topladılar. [Getty Images]

BM Genel Kurulu'nun Sırbistan'ın hazırladığı ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan Kosova'nın bağımsızlık ilanının yasallığını değerlendirmesini talep ettiği bir kararı kabul etmesinin ertesi günü, Priştine merkezli Koha Vision televizyonu Makedonya ve Karadağ'ın da Kosova'nın bağımsızlığını tanıdığını bildirdi.

Kosova medyası ağız birliği etmişçesine iki ülkeye ve liderlerine "hvala lijepo" ("teşekkür ederiz") diyerek Kosovalı Arnavut çoğunluğun genel duygularına tercüman oldular.

Ancak BM karar mekanizmasında iki ülke Belgrad'a karşı cephe almakta o kadar istekli değildi. Üsküp oylamada çekimser kalırken, Podgorika da Sırbistan'ın kararı lehinde oy kullandı. Sırbistan dışındaki eski Yugoslav ülkelerinden sadece Bosna-Hersek henüz Kosova'yı tanımadı.

Karadağlı bir Arnavut olan Xheki, Karadağ'ı Kosova'yı tanımasını Karadağlı arkadaşlarıyla kutlayacağını söylüyor.

Kosovalı Kujtimi de "Teşekkürler Karadağ" diyor. Priştineli Bekimi ise, Bu iyi bir haber, ancak Karadağ'ın [Kosova'nın bağımsızlığını tanımada kendi çıkarları vardı, çünkü AB üyesi olmak istiyor." şeklinde yazıyor.

Blogcu Visari, Makedonya ve Karadağ'daki Arnavutlara son diplomatik zaferlere olan katkılarından ötürü teşekkür ediyor.

Makedonya Dışişleri Bakanı Antonio Milososki Koha Vision'da (Kosova televizyonu) yaptığı konuşmada, Sırbistan ve Kosova'nın her ikisinin de ülkesi için önemli olduğunu söyledi. Makedonya'nın Kosova'nın bağımsızlığını tanıması karşılığında, Kosova da Pazartesi günü Makedonya'nın anayasal adını tanıdığını açıkladı.

Naser Prapashtica, "Bravo Üsküp" derken, Velson da yazısında "Ne de olsa Makedonya Kosova'nın bağımsızlığını tanıdı. Bu tanımadan çok mutluyum." dedi.

Karadağ Dışişleri Bakanı Milan Rocen Karadağ'ın Kosova'nın bağımsızlığını tanıma kararının AB'nin tutumu ve kararları sonrasında alındığını söyledi..

Sonuç olarak, her iki ülke de Belgrad'ın kızgın tepkisi ve halkın Sırp yanlısı kesiminin eleştirileriyle karşılaştı.

Podgorica'da 10 bin civarında Sırp yanlısı gösterici hükümetin Kosova'nın bağımsızlığını tanıma kararını protesto etti. Göstericiler "İhanet! İhanet!" ve "Kosova Sırbistan'dır!" şeklinde sloganlar attılar. Balkan Insight'ın haberine göre, muhalefet liderleri Başbakan Milo Cukanoviç'e Kosova'nın tanınmasını geçersiz ilan etmesi, aksi takdirde konuyla ilgili referandumla karşı karşıya kalması için 48 saat süre verdi.

Kosovalı Arnavutlar da Cukanoviç'e tezahürat ediyorlar. Kosovalı blogcu Fisi, "Milo Cukanoviç, lideri olduğunuz halk ve devletle ilgili net vizyonunuz için size bravo!" diyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar