Duyuru

Makedonya Kosova'yı tanıdı, Sırbistan kızgın tepki verdi

Makedonya

  /   562   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

Priştine ve Üsküp'teki etnik Arnavut milletvekilleri sevinçten havalara uçuyorlardı. Ancak Sırbistan Makedonya'nın Belgrad büyükelçisini sınırdışı etti ve başka tedbirler de alabilir.

Southeast European Times için Üsküp'ten Zoran Nikolovski'nin haberi – 13/10/08

photo

Makedonya'daki etnik Arnavut milletvekilleri parlamentonun geçen hafta Kosova'yı tanıma kararı alması sonrasında kutlama yapıyorlar. [Tomislav Georgiev]

Makedonya, dünya üzerinde Kosova'yı tanıyan 50. ülke oldu. Tanımayla ilgili oylama 9 Ekim Perşembe günü parlamentoda gerçekleşti. Bundan sadece bir gün sonra, Sırbistan Makedonya'nın Belgrad büyükelçisini istenmeyen adam ilan etti ve Sırbistan'ın Üsküp büyükelçisi Makedon dışişleri bakanlığına bir protesto notası gönderdi.

Öte yandan Priştine ise sevincini ifade etti.

Kosova Başbakanı Haşim Taki, "Bu jest bölgedeki barış ve istikrarı güçlendirmekte ve ülkelerimizin NATO ve AB üyeliğini kolaylaştırmaktadır." dedi.

Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu ise tanımayı, Sırbistan'a diğer Güneydoğu Avrupa ülkelerinin AB üyeliğine yönelik "mantıklı yaklaşımını" paylaşması yönünde gönderilmiş yeni bir sinyal olarak nitelendirdi.

Tanıma önerisini parlamentoya sunan Makedonya'nın iki etnik Arnavut partisi, Arnavut Demokrat Partisi (DPA) ve Demokratik Bütünleşme Birliği (DUI), uzun süredir uğrunda çalıştıkları önerinin kabulünü kutladı.

Tüm bunlar, önemli şeylerin söz konusu olduğu karmaşık bir siyasi ortamda meydana geliyor. Bunlar arasında Makedonya Cumhuriyeti'nin anayasal ismi konusunda süregelen çekişme, Makedonya ile Kosova arasındaki sınırın çizimi ve on yıldan uzun süredir devam eden bir mesele olan Makedon Ortodoks Kilisesi'nin Sırp Ortodoks Kilisesi tarafından tanınması yer alıyor.

Sırp liderlerin tepkileri çeşitli oldu. Başbakan Mirko Zvetkoviç, duyduğu memnuniyetsizliği dile getirmekle birlikte, Üsküp ile olan işbirliğinin devam edeceğine söz verdi ve büyükelçiyi sınırdışı etmesinin Makedon halkına vurulmuş bir tokat olarak yorumlanmaması gerektiğini söyledi.

Zvetkoviç'in ekonomik yaptırımlara başvurmayı reddetmesi, Sırp pazarına giriş hakkını kaybetmekten korkan Makedon iş çevrelerini memnun etti.

Yine de, Başbakan Yardımcısı Ivica Daciç ülkesinin Yunanistan'dan gelen "ciddi baskıya" rağmen daha önceden almış olduğu Makedonya'nın anayasal ismini kabul etme yönündeki kararını yeniden değerlendirmek zorunda kalacağını söyledi.

Makedonya ile Kosova arasında yer alan ve Sırbistan'ın kendi sınırı olarak gördüğü sınırın çizilmesinin henüz tamamlanmamış olması da mevcut siyasi karmaşıklığı artırıyor.

Makedonya'daki etnik Sırp vatandaşları da memnuniyetsizliklerini dile getirdiler.

Başbakan Nikola Gruevski bazı vatandaşların hoşnutsuzluğunu kabul etmekle birlikte, ciddi bir araştırma sonrasında Kosova'nın tanınmasının Makedonya'nın çıkarına olduğuna karar verdiğini söyledi. Gruevski, Belgrad ile ilişkilerin bozulmayacağını ileri sürdü.

Washington Üsküp'ün Kosova'yı tanımasını memnuiyetle karşıladı. AB ise, her ülkenin bu konuda karar verme hakkının kendisine ait olduğunu söyledi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar