Duyuru

Hedefimiz, Makedonlarla Aynı Çatı Altında AB'ye Girmek

Makedonya

  /   578   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 
 

 

Makedonya'nın Arnavut kökenli Başbakan Yardımcısı Abdilaqim Ademi, Kosova'nın bağımsız olması halinde Makedonya'nın bölüneceği yolundaki çıkışların Priştine'nin bağımsızlığını engellemek isteyen çevrelerin propagandası olduğunu söyledi.

 

Makedonya'daki Arnavutların Makedonlarla tek devlet altında NATO ve AB'nin parçası olmayı hedeflediğini vurgulayan Ademi, Balkanlar'da yaşayan Arnavutların da AB çatısı altında bir araya gelebileceklerini belirtti.

Makedonya'da milliyetçi VMRO-DPMNE ile ağustos ayında koalisyon hükümeti kuran Arnavutların Demokratik Birlik ve Bütünleşme (DUİ) Partisi'nden milletvekilleri Cevat Ademi ve Talat Caferi ile birlikte Zaman'ın İstanbul'daki merkezini ziyaret eden Başbakan Yardımcısı Ademi, gündeme ilişkin soruları cevaplandırdı.

Makedon yönetimi ile Arnavutlar arasında 2001'de yaşanan çatışmaları noktalayan ve Arnavutların haklarını genişleten Ohri Anlaşması'yla ilgili yasal düzenlemelerin büyük oranda tamamlandığını, uygulama sürecinin ise sürdüğünü ifade eden Ademi, bu konuda VMRO-DPMNE ile bir birim oluşturduklarını belirtti. 2,1 milyonluk nüfusun yaklaşık yüzde 25'ini oluşturan Arnavutların devlet kurumlarında temsili konusunda ise kadro meselesi nedeniyle bazı alanlarda sıkıntı bulunduğunu dile getirdi. Makedonya'ya askerî alanda en büyük desteği veren ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatan Ademi, bu çerçevede Türkiye'de eğitim gören yeni subaylar arasında Arnavutların da bulunduğunu kaydetti. Türkiye ile ilişkilerde bir eksiklik değil, işbirliğinden bahsedilebileceğini vurgulayarak, TAV'ın Üsküp, İstip ve Ohri havaalanı ihalelerini kazandığını, Şişecam ile de yakında bir anlaşma imzalanacağını ifade eden Ademi, yakın zamanda Üsküp'te Türk Kültür Merkezi'nin açılacağını ve Atatürk'ün babasının evinin restorasyonu için de bütçe ayırdıklarını dile getirdi.

Türk okulları örnek eğitim veriyor

Türkiye'nin katkıları çerçevesinde, Makedonya'da yayın yapan Zaman Gazetesi'nin toplumları birbirlerine yaklaştıran yayınlarına dikkat çeken Abdilaqim Ademi, Türk müteşebbislerin açtığı Yahya Kemal Kolejleri'nden de övgüyle bahsetti. Ademi, "Yahya Kemal Kolejleri, devlet okullarının örnek alacağı bir eğitim veriyor. Farklı milletlerin çocuklarının birbirlerini tanıyıp yakınlaşmasını sağlamak gibi çok önemli bir fonksiyonları da var. Yenilerinin de açılmasını bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Yunanistan'ın Makedonya'nın anayasal adını tanımaması nedeniyle yaşanan soruna da değinen Ademi, şöyle devam etti: "İsim konusu çok hassas bir mevzu. Arnavutlar olarak tabii ki Makedonya'nın anayasal adını destekliyoruz. Ancak isim değişikliği gündeme gelirse elbette biz ülkenin yeni adının sadece bir milleti içermesine karşıyız. Bu mesele Makedonya'nın iç siyasi meselesi haline dönüştürülmemeli." ZAMAN

  Editör : Kosova Haber


 

  

Yorumlar