Duyuru

Kosova, yoksullukla mücadele çabaları ve insan haklarını kutladı

Kosova Haberleri

  /   407   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

Yoksulluğu Ortadan Kaldırma Haftası ve BM İnsan Hakları Bildirgesinin 60. yıldönümü Kosova'da kültürel etkinlikler ve yasalarla kutlandı.

Southeast European Times için Priştine'den Besa Bekiri'nin haberi – 27/10/08

photo

Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu, "Bu amacın gündemden asla düşmemesi veya kimse tarafından unutulmaması için çalışalım." dedi. [Getty Images]

"Balkanlar'dan Altı Öykü" adlı bir sahne sunumu, Kosova, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Makedonya ve Sırbistan'dan sanatçılara Balkanlar'ın kültürel çeşitliliğini kutlama ve insan haklarına olan bağlılıklarını sergileme fırsatı verdi.

Bir hafta süren bu etkinlik boyunca Priştine Ulusal Tiyatrosu'nda sahne alan sanatçılar arasında Sırp aktör İgor Borojeviç ve Kosovalı aktör Ernest Zimberi de yer aldı. Etkinlik, Kosova'da İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 60. yıldönümünün yanı sıra Yoksulluğu Ortadan Kaldırma Haftası (17-24 Ekim) ve Yoksulluğu Ortadan Kaldırma Günü (17 Ekim) dolayısıyla Kosova'da gerçekleştirilen geniş çaplı faaliyetler arasında yer aldı.

Yoksullukla mücadele ve yaşam standartlarının yükseltilmesi, Kosova parlamentosunun Milenyum Deklarasyonu'nu da onayladığı ay boyunca tekrarlanan temalar oldu. Tasarıda, Kosova'nın Milenyum Kalkınma Hedefleri olarak bilinen bir dizi BM kalkınma kriterini karşılamadaki kararlılığı belirtiliyor.

Bunlar arasında aşırı yoksulluk ve açlığın ortadan kaldırılması, evrensel ilk öğretimin başarılması, çocuk ölümlerinin azaltılması, cinsiyet eşitliğinin güvence altına alınması, salgın hastalıklarla mücadele ve sürdürülebilir bir kalkınmanın desteklenmesi yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu 17 Ekim'de yasayı onaylaması sonrasında parlamentoya hitaben yaptığı konuşmada, "Bu amacın gündemden asla düşmemesi veya kimse tarafından unutulmaması için çalışalım." dedi.

Kosova halkı için yoksullukla mücadele sadece yüce değil aynı zamanda acil bir ihtiyaç. Yeni kurulan devlet kitlesel işsizlik çekiyor ve ülke nüfusunun büyük bölümü Avrupa'nın diğer bölgelerindeki standartların çok altında yaşıyor.

Bu ayki anma etkinliklerinde bu soruna ışık tutuldu ve bu konuda somut adımlar attıklarını göstermeleri yönünde baskı altında tutulan Kosovalı liderler için çıta yükseltildi.

Başbakan Haşim Taki milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada, yetkililerin daha fazla fırsat yaratmak için çalıştıklarını söyledi. Taki, "Özellikle kalkınmada gecikmeler, sistemsel başarısızlıklar ve kötü idareden kaynaklanan aşırı yoksulluğu hafifletme yönünde somut çabalar göstereceğiz. Tüm ülkede sorumlu ve etkili bir yönetim inşa ediyoruz." dedi.

Dünya Bankası ve Kosova İstatistik Dairesi geçen yıl yaklaşık %45 oranında bir yoksulluk oranı açıkladı ve Kosova halkının yarısından fazlasının 24 yaş altında olduğu göz önüne alındığında bu durum daha da büyük endişe yaratıyor.

Bu kadar genç bir nüfus, yetişkin yaşamlarında sıkıntılara yol açabilecek eğitim ve beslenme bozukluklarına karşı özellikle hassas bir durumda bulunuypr. Ayrıca, son 50 yıl içinde üç katına çıkan nüfus Avrupa'nın en yüksek büyüme oranına da sahip.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar