Duyuru

UAD, BM üyelerine Kosova konusundaki görüşlerini bildirmeleri için altı ay süre verdi

Dünyadan Haberler

  /   369   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

Salı günü Uluslararası Adalet Divanı'ndan yapılan açıklamada, BM üye ülkelerinin Kosova'nın tek taraflı bağımsızlık ilanının uluslararası hukuka uygunluğu hakkındaki fikirlerini sunmaları için Nisan ayına kadar süreleri olduğu bildirildi.

(AP, BM Haber Merkezi, UNobserver, B92, Uluslararası Adalet Divanı - 21/10/08; B92 - 19/10/08; EMportal - 17/10/08)

photo

UAD hakimleri, BM üyesi ülkelerden Kosova'nın bağımsızlığıyla ilgili görüşlerini sunmalarını istedi. [ICJ]

21 Ekim Salı günü yayınlanan rapora göre, Uluslararası Adalet Divanı (UAD), BM üyesi ülkelere, Kosova'nın tek taraflı bağımsızlık ilanı hakkındaki görüşlerini sunmaları için altı ay süre tanıyor.

Genel Kurul, 8 Ekim günü yapılan oylamada Sırbistan tarafından verilen ve BM'nin üst hukuk organının bu ayrılığın uluslararası hukuka uygun olup olmadığı konusunda tavsiye niteliğindeki görüşünü isteyen bir önergeyi kabul etmişti.

Önergenin alınmasından bir hafta sonra Cuma günü, Dünya Divanı olarak da bilinen UAD, BM ve üye ülkelerinin bu konuda "bilgi sağlayabileceğine" karar verdi ve 17 Nisan tarihine kadar yazılı ifadelerini sunmalarını istedi. Divan ayrıca 17 Temmuz tarihini de "devletlerin ve kurumların diğer ifadeler hakkındaki yazılı ifadelerini sunmaları için son tarih" olarak belirledi.

Kosova yetkilileri de bağımsızlık ilanlarını savunarak "divana yazılı katkı yapabilecek". UAD, Salı günü yapılan açıklamada kendilerini duruşmalara davet edeceklerini de duyurdu.

Kosova, UAD huzurunda çıkarlarını temsil etmesi için uluslararası hukuk uzmanı İngiliz Michael Wood liderliğinde bir hukuk ekibi oluşturdu.

Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu'nun ofisinden geçen hafta yapılan açıklamada, "Wood günümüzün en ünlü ve başarılı avukatlarından biridir, bizim davamızı savunmaya hazırlandığı için şanslıyız," dendi. "Kendisine ve tecrübesine çok güveniyoruz."

Divanın Temmuz ayından sonra konuyu nasıl ele almayı planladığı henüz netlik kazanmadı. Salı günü yapılan basın açıklamasında, "Daha sonra izlenecek sürece dair kararın ileri bir tarihte alınacağı" bildirildi.

1945 yılında kurulan UAD, iki temel işleve sahip: Devletler arasındaki anlaşmazlıkları çözüme kavuşturmak ve BM organları ve uzman kurumlar tarafından kendisine iletilen hukuki sorulara dair tavsiye kararları almak.

İkinci durumda, Kosova'nın bağımsızlık ilanı gibi konularda alınan tavsiye kararları bağlayıcı bir nitelik taşımıyor. Bu nedenle, UAD Kosova'nın Şubat ayında aldığı tek taraflı bağmsızlık kararının uluslararası hukuka aykırı olduğuna karar verse bile, Avrupa'nn en yeni devletini şimdiye kadar tanımış olan 51 ülkenin bu kararlarını değiştirme zorunluluğu bulunmuyor.

Eski eyaletinin ayrılığına karşı çıkmakta kararlı olan Sırbistan'ın dışında, Bosna Hersek Kosova'yı bağımsız bir devlet olarak tanımayan tek eski Yugoslavya cumhuriyeti durumunda.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar