Duyuru

Nimetz'in son planı ne Yunanistan ne de Makedonya'yı memnun etti

Yunanistan

  /   646   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

Atina ve Üsküp'teki yetkililer, BM özel elçisi Matthew Nimetz'in yeni önerisine önemli değişiklikler gerektirdiğini söyleyerek eleştirel tepkiler verdiler.

Southeast European Times için Üsküp'ten Marina Stojanovska'nın haberi -- 30/10/08

photo

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Stuart Jones (solda), Makedonya Dışişleri Bakanı Antonio Milososki ile 28 Ekim Salı günü Üsküp'te basın toplantısı düzenledi. [Tomislav Georgiev]

Makedonya, BM özel elçisi Matthew Nimetz'in Yunanistan ile aradaki isim anlaşmazlığına getirdiği son çözüm önerileri paketine verdiği resmi yanıtı Nimetz'e sundu. Öneriler arasında uluslararası alanda "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" adının, BM'de ise "Kuzey Makedonya" adının kullanılması da yer alıyor. Yurtiçinde ise anayasal isim olan "Makedonya Cumhuriyeti" kullanılacak.

Makedon temsilci Nikola Dimitrov 29 Ekim Çarşamba günü Nimetz ile görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada, "Makedonya'nın kendi ulusal çıkarlarına dayalı savlarını belirledik ve tazeledik." dedi. Dimitrov, konunun "olağandışı önemi" nedeniyle ayrıntıları vermeyi reddetti.

Ancak gerek Cumhurbaşkanı Branko Zrvenkovski gerekse Başbakan Nikola Gruevski, Nimetz'in son önerilerinin önemli değişiklikler yapılmadan bir çözüme temel teşkil edemeyeceği şeklinde yorumda bulundular.

Çarşamba günü, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni yeni öneri paketinin "bu haliyle tatmin edici olmadığını" ve bir çok noktanın kabul edilemez, sorunlu veya belirsiz olduğunu söyledi.

Bakoyanni Yunan parlamentosunun savunma ve dışişleri komitesine yaptığı konuşmada, "Ancak gerekli netleştirmeler ve düzeltmeler yapıldıktan sonra bu belge bir çözüm bulmaya temel oluşturabilir." dedi.

Son gelişmeler, iki tarafı uzun zamandır devam eden anlaşmazlığa çözüm bulma amaçlı uluslararası faaliyetlerin hızlandığı bir dönemde geldi. Salı günü, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Fried Üsküp'ü Nimetz'in ileri sürdüğü uzlaşmayı kabul etmeye, aksi takdirde uluslararası izolasyonu kabul etmeye çağırdı.

Fried Washington'u ziyaret eden bir grup Makedon gazeteciye verdiği demeçte, "Bu öneriyi kabul edin ve kendiniz ve çocuklarınız için daha parlak bir gelecek sağlayın." dedi.

Pazartesi günü, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Stuart Jones Zrvenkovski, Gruevski ve Dışişleri Bakanı Antonio Milososki ile görüşmek üzere Üsküp'e geldi. Jones Makedon liderlere Washington'un ülkelerinin Yunanistan'ın vetosu yüzünden şimdilik askıya alınan Avrupa-Atlantik hedeflerine destek vermeye devam edeceğine dair güven tazeledi.

Milososki ile Salı günü düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Jones, "ABD'nin tutumu nettir. Makedonya'nın NATO üyeliğini destekliyoruz - bu tutum Başkan George Bush tarafından Bükreş'te düzenlenen son NATO zirvesinde de ortaya konmuştur." dedi.

Milososki de Jones'a Makedonya'nın "isim anlaşmazlığını kendi çıkarları ve yaklaşımıyla çözmeye kararlı olduğu" ve "çözüm zamanı geldiğinde anlaşmazlığın üstesinden gelinmesini istediğini" söyledi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar